Desembre: 3,7 °C més càlid que la mitjana

Extremadament càlid, així ha qualificat el mes de desembre Pablo Guerra, responsable de l’estació meteorològica del col·legi La Concepció. El dotzé mes de l’any, ha tingut una temperatura mitjana de 13 °C i destaca per ser “3,7 °C més alta que la mitjana normal, que se situa en 9,3 °C. Tan sols el supera desembre de 1977, amb mig grau més: 13,5 °C”, detalla el nostre home del temps.

En termes generals, els grans protagonistes de la trentena han sigut, segons Guerra, el vent i l’ambient primaveral. “En la segona desena es van registrar tremendes ventoleres, que van augmentar la sensació tèrmica de primavera i, en la tercera, la sensació tèrmica de calor”.

A més de ser extremadament càlid, desembre ha sigut el més plujós dels últims 3 anys, però “amb precipitació per davall de la mitjana”.

Cal ressaltar, com apunta el responsable de l’estació meteorològica del col·legi La Concepció, “l’extraordinari comportament del temps en el tram final de la mensualitat: recalcitrant i càlid ponent i suavitat de les temperatures impròpies d’aquesta època de l’any”.

Quant als registres de pluja, s’han produït un total de 44,8 l/m² en 12 dies,  inapreciable. La precipitació màxima en 24 hores va ser de 19 l/m², el dia 1. Amb la pluja de desembre s’han acumulat en tot l’any 1.014 l/m². En 2021 es van registrar 642,2 l/m², per tant, hi ha una anomalia positiva de 371,8 l/m². El desembre de 2021 es van registrar 3,9 l/m² en 7 dies.

Pel que respecta al vent, el terral va tindre 380 hores; el marítim va tindre 78 hores i amb calma va haver-hi 286 hores.