Dues arquitectes exposaran com es dissenyen les ciutats des d’una perspectiva de gènere

Com incorporar al disseny de les ciutats la perspectiva de gènere i aconseguir la humanització de l’urbanisme. Aquests són dos dels temes que s’abordaran a la jornada “Urbanisme feminista per als espais de vida” que tindrà lloc el pròxim 21 de maig al Museu del Tèxtil d’Ontinyent. Les activitats de la jornada seran impartides per al Col·lectiu Punt 6, una cooperativa d’arquitectes urbanistes i sociòlogues que treballen des de fa anys en diversos àmbits per aconseguir ciutats més inclusives, humanes i igualitàries. Al matí, el programa anirà dirigit a personal tècnic i a la vesprada al públic en general.

Es tracta d’una iniciativa impulsada per la regidoria d’Igualtat d’Ontinyent, que compta amb el suport de l’àrea d’Urbanisme i de l’Associació d’Arquitectes de la ciutat: “l’objectiu és repensar la ciutat on vivim”, ha exposat la regidora d’Igualtat, Natàlia Enguix, qui ha afegit que “fins ara, les ciutats han estat dissenyades pensant que només les habiten els homes i sols han de respondre a les seues necessitats, quan en realitat són les dones qui més xafen la ciutat”, ha explicat la regidora d’Igualtat, Natàlia Enguix. “Quan parlem d’urbanisme amb perspectiva de gènere estem parlant de fer una ciutat on la mobilitat, la seguretat o el mobiliari urbà tinguen un disseny amb una mirada inclusiva, equitativa i igualitària”, ha exposat la regidora Natàlia Enguix.

Per la seua banda, el regidor d’Urbanisme, Joan Sanchis, assenyalava que “des de l’àrea d’urbanisme d’Ontinyent tenim clar que les actuacions han d’estar orientades a totes les persones. Durant molts anys s’ha omès la visió de les dones, per exemple, amb infraestructures on sols hi havia vestidors masculins. S’ha de tenir en compte a aquesta part de la població, que és el 51%, i anar integrant aquestes polítiques per dur-les endavant”, manifestava.

El lloc triat per a aquestes activitats serà el Museu del Tèxtil, al número 6 del carrer Músic Úbeda, on de 09:00 a 14:30 hores hi haurà una sessió formativa per al personal tècnic de l’Ajuntament sobre “Urbanisme amb perspectiva de gènere”; i a partir de les 19:30 hores la ponència “Urbanisme feminista per als espais de vida”, amb accés lliure i gratuït amb invitació, a les que es podrà accedir sol·licitant-la abans del 20 de maig al correu electrònic igualtat@ontinyent.es, amb un màxim de 4 invitacions per persona sol·licitant.

L’arquitecta local Silvia Pàrraga, per la seua banda, destacava que “després de molt de temps parlant d’urbanisme amb perspectiva de gènere, és moment d’implementar la teoria. Les administracions ho estan fent amb normatives específiques, i per a les persones professionals del sector és una responsabilitat formar-se al respecte per afegir qualitat a les seues propostes”. La també arquitecta local Anna Sanchis incidia en què “quan els tècnics intervenen en espais públics no sols han de tenir en compte criteris de sostenibilitat, mobilitat, funcionalitat o estètica, sinó també d’equitat, inclusió i igualtat. Volem que tots els agents que participen d’aquests processos reflexionen junts per fer projectes millors”, concloïa.