L’aplicació Glocal Climate Change vinculada a l’estudi internacional que s’ha dut a terme sobre el canvi climàtic permet acostar-se a l’evolució tèrmica de qualsevol municipi en l’últim mig segle. Segons les dades que es desprenen d’aquesta investigació, la temperatura mitjana anual estimada ha augmentat moderadament en la capital de la Vall d’Albaida entre 1960 i 2018, fins a 1,2°.
Fa ara més calor que en els anys 60 i aquesta evidència es constata, a més d’aquest estudi de la OBC Transeuropea que s’ha conegut aquesta setmana, amb la recopilació de dades que, pacientment, des de fa més d’un segle ha anat anotant l’Observatori del Col·legi La Concepció, referent indispensable per a interpretar el clima d’Ontinyent.
DADES LOCALS
L’estació meteorològica del ‘Convent’ recull les dades des de 1898 i aquest arxiu permet acarar i explicar la variació en les temperatures de la nostra ciutat.
Quina ha sigut la temperatura mitjana d’Ontinyent en l’últim segle? Segons els arxius de l’Observatori, entre 1921 i 2020 la temperatura mitjana s’ha situat en 16,2°. Si observem segments de temps més prolongats a penes apreciem canvis. Així per exemple entre el període que va entre 1941 i 2020, la temperatura mitjana a penes oscil·la una dècima, 16,3°. I la mateixa dada es repeteix entre el període 156-2020.
No obstant això hi ha dades per a la preocupació. L’entrada en el segle XXI ja va ser saludada amb un increment que es va saldar al mig grau més en la primera dècada. Però la dada més significativa, sens dubte, és el que es col·liga després d’observar el que ha ocorregut en l’última dècada. Entre 2011 i 2020, la temperatura mitjana d’Ontinyent ha sigut de 17,8°, és a dir 1,6° per damunt del que ha ocorregut en l’últim segle. Aquest últim decenni ens ha elevat la mitjana d’una forma alarmant.
En el que portem de segle, comparativament, ja estaríem un grau per damunt del registrat en l’anterior centúria i, com ja queda reflectit, en l’última dècada més de grau i mig.