Si en les últimes Falles, Antonio Segura ‘Dulk’ havia sigut l’encarregat de dissenyar la falla municipal de València i Àlvaro Sánchis el d’elaborar l’app oficial d’aquesta obra, aquest any les Falles tornaran a tindre vinculació ontinyentina. Serà gràcies a Democràcia Estudio, amb Javier i Marta Tortosa al capdavant.
Ells han sigut els autors de la imatge gràfica que il·lustrarà la festa gran de la capital del Túria.
Ofrena a la feminitat és el nom que engloba al projecte i que com explica la mateixa Marta Tortosa posa a la fallera en el centre. “Volíem que la fallera deixara ser un objecte passiu, a la qual s’observa en l’Ofrena i la resta d’actes, amb els seus vestits… i que passara a tindre un paper actiu. Ara és ella la que mira i podem veure les Falles a través dels seus ulls”.
En aquest sentit, el regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, elogiava el treball dels ontinyentins en la presentació oficial de la imatge gràfica. “És una imatge potent, amb una inqüestionable capacitat comunicativa i que ret homenatge a la dona fallera amb una proposta cridanera, actual i molt fallera”, declarava Galiana.
Pel que fa a la inspiració, des de Democràcia Estudio detallen que la seua font d’inspiració ha sigut la cartelleria de Josep Renau i Manuela Ballester, “trencant una llança a favor d’aquesta dona, que a la seua ombra, va ser partícip de moltes de les obres atribuïdes al dissenyador”.
A més, els colors juguen un paper molt important també en Ofrena a la feminitat, representant “les flames” un joc de llums que ens transporta a eixe moment en el qual “la fallera està veient la falla cremar-se”. Però, Marta Tortosa va un poc més enllà “què és el què s’està cremant? No és només la falla, són les pors, les coses que no volem… per donar pas a la primavera, a una època de llum. El cartell té un discurs i parla de tot açò”.
L’acollida del cartell ha sigut més que positiva. En la presentació oficial estaven present tant la Fallera Major, Laura Mengó, com la Fallera Major Infantil, Paula Nieto, i les seues respectives corts. Van ser les xiquetes les que més emoció van mostrar, veient-se representades i sentint-se “com en la portada d’una revista”. Justament, eixe és el concepte que buscava també Democràcia Estudio. “Hem fet ús d’un llenguatge comunicatiu editorial, conscients que tot el que apareix en la portada d’una publicació és capaç de centrar l’atenció de les persones”, i afirmen que estan molt contents amb l’acollida que ha rebut en xarxes socials per part de la població.
Ara, l’equip de Democràcia Estudio està treballant en adaptar la imatge gràfica per a diferents entitats i suports, com, per exemple, metrovalencia. Ofrena a la feminitat inundarà els carrers de València fins a finals del mes de març.