El Contrabando i la Baixada del Crist marquen l’agenda morocristiana del dissabte

Després de les entrades a la ciutat dels exèrcits cristià i moro, Ontinyent viurà hui el Contrabando. L’escenificació de l’enfrontament entre les comparses de Marineros i Contrabandistas marcarà, junt amb la Baixada del Santíssim Crist de l’Agonia, els actes d’aquest dissabte de la Setmana Gran de les festes de Moros i Cristians.

La jornada començava a les 7:30 hores amb la Diana, on centenars de festers han desfilat pels carrers d’Ontinyent amb les seues gel·labes i vestits de diari. Després de descansar unes hores, a les 12:00 hores l’activitat festera es concentrarà als peus del Castell de Festes, on les comparses de Marineros i Contrabandistas protagonitzaran l’acte del Contrabando. D’una banda els Contrabandistas tractaran de  passar mercaderies clandestines de contraban a la ciutat, mentre que els Marineros seran els encarregats d’impedir-ho. Una vegada finalitzat l’acte, les comparses participants realitzaran una desfilada, acompanyats de carrosses i música a través del carrer Major i fins a la plaça de la Concepció.

Cal recordar que el Contrabando es podrà seguir en directe a través del Facebook de El Periòdic d’Ontinyent o del canal de Youtube: Gent de les Comarques.

En la vesprada arribarà el torn de la Baixada del Crist. A partir de les 19:00 hores, els cristians eixiran des de la lloma de Santa Anna, mentre que els moros ho faran des de la Glorieta, tots ells acompanyats dels trabucs, arcabussos i espingardes. Una vegada els dos bàndols es troben al parc de l’Escorxador, les festeres i festers formaran en processó i acompanyaran al Santíssim Crist de l’Agonia, a qui se li dedica la festa morocristiana en Ontinyent, fins a l’església de Sant Carles, on romandrà fins al pròxim 8 de setembre, quan tornarà a l’Ermita de Santa Anna. Des d’aquest any, la Baixada del Crist, així com els actes de les Ambaixades, són considerats Bé d’Interés Cultural Immaterial per la Generalitat Valenciana.