El millor Oli d’Oliva Verge Extra Ecològic de la Comunitat Valenciana és d’Ontinyent

L’empresa ontinyentina Explotació, Serveis i Projectes La Escalera S.L. ha aconseguit el primer premi al millor Oli d’Oliva Verge Extra Ecològic de la Comunitat Valenciana en la IV edició dels premis organitzats per l’Escola Superior de l’Oli d’Oliva (ESAO) i el Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV).

Es tracta de l’AOVE ecològic La Escalera, un cupatge de les varietats arbequina, grossal autòctona i xanglot real, el resultat de la qual és un oli amb aromes a fruita i herba recentment tallada.

La Escalera és un oli suau en boca amb notes de fruita, poma verda, tomaca i tomaquera, figuera i ametles amb al final un toc d’amarg i picant.

Fins al 2021, ESAO mai havia col·laborat amb cap entitat certificadora per a organitzar els seus guardons i posar en marxa una categoria especial com la de la categoria de millors olis ecològics certificats pel CAECV.

Recuperació d’un projecte

Parlar de La Escalera és fer referència a un projecte de manteniment del patrimoni, amb vincles emocionals i familiars a la comarca valenciana de la Vall d’Albaida, en un entorn amb un paisatge natural amb espècies i plantes aromàtiques autòctones.

L’empresa guanyadora del primer premi treballa a obtindre un sòl fèrtil a través del creixement d’herbes espontànies i mètodes d’agricultura ecològica, amb l’objectiu de tindre un ecosistema natural on els cultius cresquen de manera sana.