El Museu Tèxtil enceta nova fase d’obres i avança cap a la seua apertura

El caràcter industrial de l’antiga fàbrica de Revert és el que ha marcat la recuperació arquitectònica de l’espai que acollirà encara enguany el Museu del Tèxtil, si s’acompleixen els terminis anunciats per l’Ajuntament d’Ontinyent.
Aquest mes finalitzaran els treballs de rehabilitació, a càrrec dels arquitectes Silvana Soler i Natxo Torró i ja es poden observar els resultats. “Hem procurat respectar l’estructura de fusta del sostre, les bigues han sigut recuperades i reforçades; s’ha descobert la superfície de cara vista de les parets originals i els arcs que estaven cegats són ara finestres obertes a la llum i a les vistes, mentre que el sòl és de formigó. Un espai fidel al caràcter industrial, concebut per a ser multifuncional i adaptar-se a les necessitats del museu”, explicava Natxo Torró.
D’aquesta manera, Ontinyent recupera per a la ciutat i la Comunitat Valenciana part del seu patrimoni fabril, que ara llueix amb tota la seua esplendor i és un tribut a la indústria que s’ubicava en aquestes naus.
L’espai exterior també va cobrant forma. Hi haurà una plaça de 3.100 m2 amb arbrat i mobiliari urbà, que estarà obert a la ciutadania i que vol ser un espai d’homenatge a alguna personalitat destacada de la ciutat, iniciativa que s’està estudiant actualment.
L’alcalde, Jorge Rodríguez, destacava “la bona sintonia existent al patronat de la Fundació Museu del Tèxtil Valencià, que ha permés que estiguem a punt de fer realitat un projecte que es remunta vint anys enrere, i amb el qual recuperarem un edifici d’arquitectura industrial de primer nivell per al seu ús com a espai creatiu, divulgatiu i d’impuls al sector”, recordava.
Les obres tenen un pressupost de 900.000 euros dels quals 700.000 són aportats per la Generalitat Valenciana gràcies a un conveni signat amb l’Ajuntament, qui aporta els 200.000 euros restants, mentre que el projecte de l’obra ha estat finançat per Caixa Ontinyent. La segona fase de les obres per recuperar també la nau més pròxima al riu Clariano. Per a fer realitat l’obra, que tindrà un cost de quasi un milió d’euros, es comptarà amb una ajuda europea de 750.000 euros dels Fons FEDER, a través del programa EDUSI, i se sol·licitarà a la Diputació de València i la Generalitat Valenciana que participen del projecte, la redacció del qual també serà finançada per Caixa Ontinyent.
Està previst que aquesta nau, encara per rehabilitar, compte amb un vestíbul d’accés, recepció, dues sales d’exposicions una d’elles amb caràcter temporal, una biblioteca i servei de documentació, així com una sala de formació i didàctica per acollir iniciatives de divulgació.
De la mateixa manera hi haurà una part de porxo, perquè en el Pla General d’Ordenació Urbana està dissenyada l’obertura d’un nou carrer, paral·lel a Gomis i Maians i, per tal d’evitar futurs enderrocaments es farà una estructura diàfana, segons expliquen fonts municipals.
El museu també està previst que aculla un espai gastronòmic.