El nou semàfor COVID i el certificat de vacunació marquen la festa del ‘Bou en Corda’

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, anunciava aquest dimarts l’aprovació del nou semàfor COVID. Després d’unes setmanes de tensió entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats, finalment s’ha donat llum verda a relaxar els llindars d’incidència acumulada per a escalar el nivell d’alerta. D’aquesta manera, el risc de baixa transmissió se situa en una incidència acumulada de 100 casos per cada 100.000 habitants, enfront dels 50 casos anteriors. El risc mitjà s’ubica entre 100 i 300, metre que el risc alt comença a partir de 300, en lloc dels 150 que estaven contemplats fins ara. El risc extrem està per damunt dels 500 casos, en comparació dels 250 que es consideraven fins al moment. A més el document que ha presentat la Comissió de Salut Pública ja no parla de “nova normalitat” com l’escenari amb menor risc sinó de “circulació controlada” (0-50). En aquest sentit Ontinyent que té en aquests moments una incidència de 218 punts i un risc elevat passaria a formar part de l’esglaó del risc mitjà.

Tot i això, un dels punts calents d’aquestes reunions ha estat en les mesures sobre l’hostaleria. Malgrat que el document aprovat no conté cap restricció associada al nivell d’alerta, s’havia remenat l’opció del tancament dels bars a les 23:00 hores i a la 1:00 de l’oci nocturn, en cas de risc mitja de COVID i alta atenció hospitalària. No obstant això, la majoria de comunitats estan optant pel passaport COVID com una mesura alternativa per evitar limitar el funcionament dels bars, sempre que els tribunals de justícia ho autoritzen. Algunes com Balears, Catalunya o Galícia ja compten amb aquesta autorització judicial per poder restringir l’accés als no vacunats en determinats establiments com a les discoteques. En el cas de la Comunitat Valenciana, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que aquesta setmana es reunirà amb les autoritats competents per determinar els espais on serà obligatori presentar aquest certificat. Tot i que els llocs encara no estan concretats, Puig ha avançat que si el Tribunal de Justícia de la Comunitat Valenciana els avala la seua intenció és que el certificat es pose marxa abans del pont de la Constitució. Fins al moment l’Advocacia de la Generalitat ha donat llum verda.

A deu dies de celebrar-se la festa del ‘Bou en Corda’, l’arribada d’aquesta mesura podria produir canvis pel que fa a l’accés de determinats espais. L’ajuntament d’Ontinyent anunciava fa uns dies que aquest any les tradicionals carpes del solar Tortosa i Delgado se substituiran per barres d’hostaleria situades en tres punts diferenciats a l’aire lliure: Plaça Concepció, Plaça Santo Domingo i pàrquing del Carrer Major. Malgrat que les actuacions són a l’aire lliure caldrà esperar per a veure si finalment el passaport COVID podria demanar-se en la resta de l’oci nocturn, celebrat en espais tancats com pubs i discoteques de la ciutat. Fins al moment Puig ha reiterat que aquest certificat es demanarà en els llocs on és més difícil mantenir l’ús de màscara i la ventilació.