El patrimoni artístic de la Diputació vinculat a les dones ja es pot visitar a la Casa de Cultura d’Ontinyent

El patrimoni artístic de la Diputació vinculat a les dones ja es pot visitar a la Casa de Cultura d’Ontinyent. El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, i l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, inauguraven en la vesprada d’aquest dimecres 8 de març l’exposició “Dones en marxa”, que mostra més de mig centenar d’obres pictòriques i escultòriques de gran valor patrimonial, propietat de la corporació valenciana. Obres d’artistes com Pinazo, Aurora Valero, Carmen Mateu, Bolinches, Genovés o Carmen Calvo.

L’acte era introduït per la regidora d’Igualtat, Natàlia Enguix, qui va gestionar l’arribada de la mostra a la ciutat, i que posava en relleu que la mateixa “visibilitza molt bé el patrimoni de la Diputació vinculat a les dones, i valora la tasca tan important feta des de la mateixa per becar artistes”.

La comissària de l’exposició, la també professora i vicerectora de la Universitat de València Ester Alba, explicava que el suport de la Diputació que començava en 1863, però que no va ser fins pràcticament cent anys després quan també va incorporar beques per a dones artistes. Alba feia especial al·lusió a la segona república, un període al qual la dona va irrompre en l’art per trencar estereotips, fent que molts artistes hòmens reflexionaren sobre com representaven a les dones. “Amb una posterior evolució cap a la modernitat que podem descobrir en aquesta exposició”. Així, la primera part de la mostra està dedicada a la representació de la dona que inclou la iconografia tradicional, mentre que el segon bloc pretén reflectir l’impuls a les dones artistes per mitjà de beques i ajudes de la Diputació de València.

Cal recordar que “Dones en marxa” reprén la línia iniciada durant l’etapa de Jorge Rodríguez com a president de la corporació valenciana, amb la mostra “Memòria de la Modernitat” (que ja es va exposar a Ontinyent), per a traure als pobles i donar visibilitat a part de les peces de gran valor patrimonial propietat de la Diputació. En aquest sentit, l’alcalde d’Ontinyent destacava que “el patrimoni de la Diputació és de totes i tots, i pensàvem que devia estar a l’abast de totes i tots, i no sols a València sinó també als pobles”. L’alcalde agraïa el treball de la Diputació per dur aquesta exposició a Ontinyent, i també el suport i la presència del president Toni Gaspar.

Finalment, Gaspar es mostrava “molt orgullós de què aquesta exposició es puga inaugurar a Ontinyent, i que siga a més coincidint amb el 8 de març”. El president de la Diputació valorava l’aposta de l’actual govern de la corporació valenciana “per fer accessible el patrimoni artístic a totes les persones, una aposta de la qual és exemple la nova sala d’exposicions, que anteriorment era una sala de reunions, un lloc que volem que siga mostra d’eixes portes obertes que volem que tinga la Diputació tot l’any, i no sols el 9 d’octubre”. El president també posava en relleu la bona acollida de la ciutadania, amb una afluència acumulada de més de 100.000 persones a les exposicions de patrimoni de la Diputació.

“Dones en marxa” es podrà visitar en la Casa de Cultura-Palau dels Barons de Santa Bàrbara (Carrer Maians, 26) fins al 27 de maig, de dilluns a divendres de 10:00 a 13:30 hores i de dimarts a dissabte de 18:00 a 21:00 hores, estant previst que es facen visites guiades per a col·lectius i centres educatius des de sisé de primària fins a universitaris, prèvia reserva.