El primer parc solar d’Ontinyent es construirà sobre l’antic abocador

La Generalitat Valenciana ha admès a tràmit el projecte presentat per la societat Promonrg Solar Fotovoltaica 7 S.L. (societat vehicular de la companyia NRG Investment) que planteja la creació del primer parc solar a Ontinyent, concretament a les instal·lacions clausurades de l’abocador de residus no perillosos, a la partida de la Serreta.

El projecte que proposa la firma Promonrg Solar s’articula a través d’un parc solar d’energia fotovoltaica que produirà 2 megawatts, la quantitat equivalent per subministrar al 40% dels habitatges d’Ontinyent. Per això, la infraestructura ocuparà una superfície de 20.000 metres quadrats i s’instal·laran 3.500 panells.

Pel que fa a instal·lacions similars de la mateixa companyia que presideix Marcos Lacruz, que també és president de l’Associació Valenciana d’Empreses del Sector de l’Energia (AVAESEN), es tracta d’una planta “xicoteta i de proximitat que planteja una singularitat: serà la primera planta que es construisca sobre un espai degradat ambientalment i condemnat per a les properes dècades pel seu antic ús com a abocador. Serà un projecte pioner a tot Espanya i servirà com a exemple de recuperació d’espais públics degradats per a instal·lacions energètiques sostenibles. No hi ha cap projecte com aquest”, subratlla el mateix Marcos Lacruz, responsable de la companyia.

La instal·lació no comportarà que una línia addicional ja que s’aprofitarà la que ja existeix. Des de la societat promotora s´admet la complexitat d´una inversió que rondarà els 2 milions d´euros “per les característiques del terreny”.

Després de l’acord aconseguit amb GIRSA, propietària del terreny on s’ubicava l’abocador, el projecte inicia ara la seua tramitació, a l’espera dels informes preceptius de Medi Ambient i Indústria i es preveu que pugui entrar en funcionament a partir del mes de novembre de 2023. Serà, en tot cas, el primer projecte que s’autoritze amb aquestes característiques.