El raïm guanya el pols a l’oïdi, fong que no aconsegueix minvar la seua qualitat

Al llarg de la història, nombrosos individus o grups de població s’han hagut d’enfrontar als seus enemics; els indis contra els vaquers, Batman contra Joker o la paella valenciana enfront de les imitacions que fan d’ella al voltant del món. En el cas dels agricultors, un dels majors enemics als quals s’han hagut d’enfrontar rep el nom de plaga. Enguany, han hagut de combatre contra l’oïdi, un fong que afecta el raïm i, per consegüent, a la producció de vi.

El viticultor Patricio Simó explica que s’ha vist afectada entre un 30% i un 40% de la producció en les seues parcel·les. Simó, que compta amb 30 hectàrees de vinya, ha aplicat un total de 5 tractaments fitosanitaris per a lluitar contra aquest enemic. No obstant això, cal destacar que aquests són preventius, ja que, una vegada ha arribat el fong, és molt difícil erradicar-lo, ja que l’oïdi es propaga, seca el ram i podreix la collita.

Encara que enguany ha predominat la presència d’oïdi, aquest no ha vingut sol, ja que els agricultors s’han hagut d’enfrontar també, encara que en menor mesura, al mildiu, un altre tipus de fong que es reconeix per deixar taques semblants a les quals provoca l’oli. Simó assegura que no ha comptat amb cap mena d’ajudes de les institucions. No obstant això, explica que es pot donar part al segur si es té més d’un 20% danyat per mildiu.

El viticultor aconsella aplicar els tractaments després de podar a l’hivern. D’11 camps que posseeix, 10 són per a veremar i en 6 ha tingut oïdi. Els peus de Simó no ixen del camp, ja que realitza una parada en els mesos d’hivern, però treballa les terres durant la resta de l’any. L’època de més activitat és des de març fins al final de la verema, que arriba entre setembre i octubre.

El TEMPS: ENEMIC O ALIAT
El viticultor exposa que, enguany, s’ha avançat la collita. Una peça fonamental en aquest engranatge és el temps. Per tant, el mes i mig que queda per a veremar les varietats negres és crític. Simó assenyala que seria bo que plogueren entre 20 i 30 litres perquè el raïm engreixara. “El temps que faça d’ací a setembre determinarà molt la campanya vitivinícola, on les tempestes juguen un paper fonamental. Una calamarsada faria malbé tota la collita”, subratlla Simó. A més, els canvis de temperatura afecten molt a les parcel·les perquè afavoreixen l’aparició d’oïdi. Les varietats cabernet sauvignon i cabernet franc resulten especialment sensibles a aquest fong.

Des de la cooperativa La Vinya, situada a Font de la Figuera, José Fita, el seu president, afirma que aconseguiran obtindre una quantitat similar a la del passat any, quan es van aconseguir al voltant de 10 milions de quilograms de raïm en les 2.500 hectàrees que la componen. Encara que no superaran la quantitat, Fita subratlla que la qualitat serà millor enguany, la qual no es veurà minvada per l’onada de calor, però el president confessa que si que afectarà el raïm. Des de la Cooperativa Vinícola d’Ontinyent, si bé no han recepcionat encara collita de raïm, coincideixen en el fet que la qualitat es veurà incrementada respecte a la del passat any.

LLARGA VIDA ALS CAMPS I ALS MUNICIPIS
El celler dóna treball a 50 persones, entre les quals destaca el perfil jove dels integrants, per als quals suposa una eixida laboral. “El camp els ofereix la possibilitat de quedar-se treballant en ell perquè veuen un futur”, emfatitza Fita. Això suposa un benefici per als municipis que es queden sense gent jove, ja que és un sector que els atrau i els revitalitza. A més, la cooperativa, que compta amb 300 socis aportadors, ha adoptat un caràcter mediambiental, ja que, segons Fita, ells són els més interessats en cuidar la terra perquè és la que els dóna els productes. Així, per a tractar el camí de la sostenibilitat, utilitzen productes poc agressius.