Les olors ens transporten a moments del passat, records, viatges, sensacions… precisament això és el que fa Patrick Douenat, gerent i ment darrere de l’empresa Vila Hermanos, d’Atzeneta d’Albaida.
Aquest perfumista autodidacte adquiria en 2011 l’empresa del seu amic, Juan Vila. Una xicoteta companyia, que comptava amb huit treballadors i es dedicava a la producció de veles per al mercat eclesiàstic i havia començat a introduir-se en el món dels ciris perfumats. Una dècada després, Douenat ha fet créixer l’empresa fins a superar el mig centenar d’empleats. “Li vam donar un canvi radical a l’empresa. Jo vinc del món del luxe i quan vaig arribar ací sabia exactament el que volia fer. Nosaltres no produïm veles, nosaltres produïm perfums i el vincle amb el qual els fem conéixer és a través de les veles, els mikados, els esprais o el màrqueting olfactori” explica.
Dounat tenia possibilitats de muntar aquest negoci a l’Índia o al Carib, però explica que “em va agradar la comarca, vaig voler un lloc apropiat per a estar bé amb la meua família”.
Ell és l’encarregat de crear personalment totes i cadascuna de les fragàncies. Actualment compten amb més de 360 perfums diferents. A vegades aquestes olors naixen exclusivament del treball de Douenat, i altres vegades es fa en col·laboració amb el que el mateix client demanda. “Som com un sastre i el client ens demana crear una olor que siga seua, amb els seus records”. En definitiva, una fragància que li evoque una situació o sentiment concret, amb el qual s’identifique.
Un exemple d’això és el màrqueting olfactori. Cadenes d’hotels, spas, botigues, o fins i tot arquitectes de renom, acudeixen a aquesta empresa de la Vall d’Albaida per a crear aqueixa fragància que aconseguisca inundar els seus ambients i fer que els seus clients arriben a relacionar, allà on vagen, una olor concreta amb una marca determinada. Són molt discrets, però passejant per les seues instal·lacions es pot comprovar que entre els seus clients es troben les marques més prestigioses dins del món del luxe.
DUES MARQUES
Vila Hermanos compta amb dues marques. La primera porta el mateix nom que l’empresa i mescla la novetat amb els orígens. I és que Vila Hermanos porta en el món de la cereria des de 1884. La segona marca és Ladenac Milano, dirigida a un nínxol de mercat alt. Algunes de les seues veles superen els 700 euros. Bois de Russie és una de les seues col·leccions actuals. Inspirada en els famosos ous de Fabergé està composta “per catorze dissenys propis que viatgen en el temps d’una Rússia sofisticada i elegant”.
L’empresa utilitza per a totes dues marques ceres veganes, com la de coco o la de soja, per exemple. “Els nostres productes són ecofriendly. A més busquem, en la mesura que siga possible, matèries primeres a Espanya”, expliquen. Això si, després que Dounat idee la fragància, aquesta es perfila amb els seus ‘nassos’ (com es diu als perfumistes professionals) a la ciutat francesa de Grasse, bressol mundial dels perfumistes.
FILOSOFIA COMARCAL I JOVE
El gerent de Vila Hermanos ha viatjat per tot el món, però té clar que la seua filosofia d’empresa es caracteritza per dues qüestions. La primera d’elles és donar treball a la gent local, així la majoria dels seus empleats són de la zona. I, a més, fer-ho particularment a gent jove. “La mitjana d’edat de l’empresa és de 35 anys. Tenim a gent jove amb llocs de responsabilitat”.
Sens dubte, l’arribada de Dounat a aquesta empresa de la Vall d’Albaida ha suposat una revolució. Només durant l’últim any aconseguien doblegar la seua facturació, superant els 15 milions d’euros. “Fem que la gent viatge sense eixir de casa, i a més s’està recollint el treball de tots aquests anys en què hem aconseguit entrar en cadenes de luxe a tot el món” conclouen.