El vandalisme s’acarnissa amb els monòlits de Sant Esteve

Què pensaríem si alguna persona entrara en un espai arquitectònic i artístic de gran vàlua com ara la Sagrada Família i trencara a colps els vitralls d’aquesta església modernista de Barcelona? Podem coincidir en el fet que seria una aberració. Doncs aquesta setmana ha passat a Ontinyent una agressió, que salvant les escales històriques i artístiques, destil·la una gravetat semblant. Les fites instal·lades en la pujada a l’ermita de Sant Esteve, elaborades amb pedra d’Ulldecona i gravades en vidre antivandalisme, amb versos al·lusius a l’ermita, han sigut el blanc de la destrossa comesa per uns vàndals, com han denunciat els promotors d’aquesta iniciativa per embellir el paisatge, l’Associació de Llumeners de Sant Esteve.

PRIMER ATAC, EN JULIOL

En juliol ja es van destrossar els vidres de dos carreus dels deu que hi ha instal·lats i la desfeta d’aquesta setmana ha destruït tres més. Es dóna la circumstància que l’associació té cura d’aquest paratge i vol embellir-lo, per tant va recórrer a l’artista albaidí Josep Sanjuan, que és l’autor dels vitralls de la Sagrada Família, entre altres treballs de renom, i en el mes d’abril es presentaven davant la societat ontinyentina. “Des de l’Associació de Llumeners de Sant Esteve volem expressar el nostre pesar pel fet que puguen succeir actes com els que estan passant al paratge, perquè suposa un gran esforç i dedicació d’un xicotet grup de gent per mantenir i dignificar un paratge que tant representa per als ontinyentins i molts valldabaidins”, denuncien des d’aquest col·lectiu.

PANELLS DIVULGATIUS

Fa dues setmanes també els panells divulgatius que es troben en la replaça de l’ermita van ser víctimes d’actes vandàlics, ja que es van arrancar les llegendes que hi havia, fent malbé un patrimoni col·lectiu que en el seu dia es va instal·lar amb afany artístic i divulgatiu. “Pensem que alguna cosa estem fent malament, en l’àmbit social, perquè alguna persona trobe plaer en destruir una feina feta per altres persones, de forma desinteressada, per tal de millorar un paratge que a tots se suposa que ens agrada”, reflexionen des de l’associació.

DESCARTEN NOVES OBRES D’ART

La instal·lació de les fites cada mig quilòmetre en la pujada a l’ermita era la primera etapa “d’un projecte a llarg termini, d’instal·lar obres de diferents artistes de la Vall d’Albaida en aquest paratge, però aquests fets el que aconsegueixen és desincentivar qualsevol idea d’aquest tipus, donada la falta de respecte mostrada per l’autor o autors dels fets. Suposem que, quan madure un poc, aquesta persona o persones s’adonaran del mal fet, però que malauradament ja serà tard per a la resta de visitants del paratge”, afegeixen des de l’Associació de Llumeners de Sant Esteve.

30.000 EUROS

Quan es produeix un acte vandàlic, la impotència social és el sentiment més espontani, perquè és un bé comú per a ser gaudit per la ciutadania. Els espais públics, de vegades, es converteixen en casa de ningú, quan realment estan concebuts per a ser la casa de tots i totes. Segons informen des de l’Ajuntament d’Ontinyent, a les arques municipals els costa prop de 30.000 euros fer front a les desfetes de vandalisme cada l’any.

Segons explica el regidor Manuel Cuesta, “les zones verdes més apartades de les finques són les que més destrosses pateixen, tot i que cal assenyalar que els ontinyentins són més d’embrutar que de trencar”, apunta. Per tal de fer-se una idea, segons apunten des del consistori, reparar un banc d’un parc pot costar prop de 400 euros; una cadira d’un joc infantil, 300 euros i el vidre d’un fanal, uns 70 euros aproximadament. La partida econòmica per mantenir els parcs i jardins, serveix en gran mesura per a reparar allò que es trenca de manera voluntària. Uns diners que, si no es registrara cap acte vandàlic, es podria invertir en millores. A més, el consistori disposa d’una brigada de pintors, que ajuden al manteniment dels edificis municipals i espais públics, de manera que també es netegen pintades que han fet malbé les parets.