El vi Casa Bosca 2018, de Rafa Cambra, màxima puntuació de la D.O. València

La nova edició per 2021 de la Guía Peñín, en la qual es reconeixen els millors vins d’Espanya, suposa un reconeixement a la feina dels cellers de la nostra comarca, concentrats de manera fonamental a la zona dels Alforins i d’Ontinyent.

Però, sobretot, hi ha una distinció que destaca, l’aconseguida per Rafa Cambra amb la seva proposta Casa Bosca 2018 negre. Ha aconseguit un total de 93 sobre 94 punts possibles, arribant juntament amb el blanc dolç Sofia Noble 2015, del celler De Moya, a la màxima puntuació de la DO València.

Per a Rafa Cambra, els resultats obtinguts “signifiquen un reconeixement a la nostra zona”. Aterrant en el cas del Casa Bosca 2018 negre, es tracta d’un vi elaborat amb varietats genuïnes de la zona com monastrell, forcallà, arc i bonicaire. A més, el procés d’elaboració s’ha realitzat en formigó “perquè es tracta de varietats suaus i delicades que precisen d’un material com el formigó perquè no els afecte tant com puguera fer-ho la fusta “. Per Cambra el resultat és “un homenatge a les nostres arrels i als nostres avantpassats, a la feina que es realitzava en els nostres camps. Es tracta, en definitiva, d’una versió actualitzada d’un vi com els que existien fa més de 100 anys a les nostres terres “. A més, és la primera vegada que aquestes varietats autòctones estan juntes en un mateix celler.

Però el reconeixement dels vins dels Alforins va més enllà. Dels 53 vins de la DO València que han obtingut la qualificació d’excel·lent (entre 90 i 94 punts), fins a 36 ho són d’aquesta zona i d’Ontinyent.

En el segon escalafó, amb 92 punts, cinc dels set reconeguts són de la nostra zona: Maduresa 2019 negre i Maduresa 2018 negre, tots dos de Celler de l’Roure (Moixent); Los Frailes Caliza 2018 negre, de Casa dels Frares (Fontanars); Jefe de La Tribu 2017 negre, de Celler El Angosto (Ontinyent) i Clos Cor Vi Cimera 2018 blanc, de Cellers Clos Cor Vi (Moixent).
Aquest reconeixement al gran nivell dels nostres vins se suma a altres aconseguits en certàmens internacionals així com valoracions de prescriptors de prestigi contrastat professionalment.