Elisa M. Albert, una mestra d’anglés pionera en l’aprenentatge d’alumnes amb autisme

Quan Elisa María Albert (Ontinyent), mestra d’anglés, va entrar per primera vegada en una classe amb un alumne amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) es va adonar d’una cosa: la falta de material específic per a l’aprenentatge d’aquests alumnes. Al curs següent, en un centre educatiu de Port de Sagunt, va intentar dur a terme diverses adaptacions metodològiques per a aquests alumnes que van resultar “ser insuficients”.

Davant la necessitat d’un major coneixement sobre aquest alumnat va recórrer als familiars. “Em vaig adonar que aquests xiquets aprenien d’una altra manera, però que tenien el mateix dret que la resta a aprendre”. Va ser en aquest punt, quan va començar a donar-li forma al projecte més important de la seua vida professional.

En tractar-se de xiquets que aprenen “de manera visual i manipulativa, mitjançant imatges o pictogrames”, Elisa va pensar que el millor era oferir-los un material amb aquestes característiques. “Vaig sol·licitar la col·laboració de les famílies per a elaborar el material perquè era una tasca immensa per a una sola persona i em vaig trobar una resposta molt positiva, amb pares plenament implicats disposats sempre a ajudar”.

La mestra d’anglés va establir sessions fora de l’horari lectiu que van propiciar, a més, un continu intercanvi d’informació entre els progenitors dels alumnes i que aquesta va emprar a conéixer a fons les peculiaritats de cadascun dels seus alumnes amb necessitats de suport educatiu.

Aquests tallers improvisats van ser l’embrió d’una sèrie de quaderns titulats Enjoying English with Pictograms, fruit de la col·laboració entre les famílies i tota la formació que va dur a terme en els darrers anys a càrrec de professionals de la matèria. Aquesta col·lecció de cinc quaderns per a alumnes de Primer de Primària han estat pioners en tota Espanya en l’aprenentatge de la llengua anglesa per xiquets amb TEA. La passió i el compromís de la mestra per buscar fórmules més inclusives a les seues classes ha estat tot un èxit. “Moltes famílies han contactat en mi, així com moltes mestres d’anglès. Tenim un grup de Telegram de tots els mestres d’anglès de tota la Comunitat Valenciana i m’han donat les gràcies”, comenta.

La presentació de tot el material recaptat, prèviament publicat en un blog en el curs 2016-2017, en el XIV Congrés Internacional d’Educació Inclusiva: Pràctiques innovadores inclusives, reptes i oportunitats, va ser crucial perquè l’editorial GEU coneguera el treball realitzat per Elisa i més tard el materialitzar en forma de 5 quadernets. Ara està treballant en els quaderns de Segon de Primària, i en els quals espera facilitar l’aprenentatge dels xiquets i xiquets amb TEA. “Les mestres d’infantil de varies escoles ordinàries també ho estan gastant i els funciona molt bé, al final es material que no sols és apte per a alumnes amb TEA sinó també per a cursos de xiquets entre 4 i 5 anys”, conclou.