Els afectats per les males olors acudeixen a Conselleria

Veïns i empresaris afligits per les fortes olors que, suposadament, desprén una empresa situada en el polígon el Pla s’han reunit aquesta última setmana amb el Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Ontinyent, per a analitzar la situació i estudiar les possibles accions conjuntes que es puguen dur a terme. Entre elles, el consistori sol·licitarà una reunió amb la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, que se sumarà a les visites que ja han realitzat els propis afectats a aquest òrgan autonòmic.

L’any passat, l’Ajuntament d’Ontinyent va traslladar a la Conselleria les queixes dels veïns, així com la seua preocupació per la toxicitat de les emissions d’aquesta empresa, que a més ja ha estat sancionada en diverses ocasions per incomplir l’ordenança local d’abocaments en la xarxa de clavegueram. La Conselleria va obrir un expedient contra ella i es va iniciar una recerca en mans de la Fiscalia de Medi Ambient.

Des del consistori, la regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, explica que “no existeix una normativa específica que regule les fortes olors i els mesuraments sobre aquest tema són molt complicades. Des del Departament de Medi Ambient es fan regularment controls sobre els abocaments d’aquesta empresa en qüestió. Normalment, es troba dins dels paràmetres legals, però quan els sobrepassa, l’ajuntament interposa la corresponent sanció”.

Així mateix, matisa que els únics amb competències per a entrar a l’empresa i realitzar una inspecció sobre l’activitat que es desenvolupa en el seu interior i els abocaments que es depuren és la Conselleria. “Nosaltres remetem a la Generalitat cada queixa nova que entra” i recorda que és important que els afectats documenten cada reclamació, mesurament o visita que facen al metge per aquesta qüestió. Segons ha publicat el diari Levante, la Conselleria hauria reforçat la vigilància sobre la indústria tèxtil d’Ontinyent que porta a cap els abocaments pestilents.

Queixes veïnals

Carmen Coll viu en la senda dels Cinc Germans i és una de les veïnes afectades per les fortes olors que desprén l’empresa en qüestió. Però com ella mateixa explica, no són només els residents d’aquesta via i altres pròximes al polígon el Pla, sinó també aquells que viuen en l’Àrea 20, els col·legis que allí se situen i fins i tot “empresaris pròxims a la depuradora d’aquesta empresa”, conta.

Admet que sempre han tingut problemes amb les olors, però que és des de fa tres anys quan l’assumpte s’ha tornat insostenible. “La situació en els últims anys és per a caure malalts”, denúncia. Així detalla que aquest estiu, amb la forta calor que l’ha caracteritzat, no ha pogut tenir obertes les finestres ni de dia ni de nit. “Hem gastat més electricitat que mai. Havíem d’usar l’aire condicionat, perquè no era possible obrir les finestres“. Tampoc pot tendir la bugada en l’exterior de la seua casa, ja que tant la forta pudor com les micropartícules se li impregnen a la roba. “No ocorre en un dia o una hora determinada. Mai saps quan passarà. Aquesta última setmana, a les 1.30 de la matinada, arribava el meu fill de treballar, al cap de poc va començar a entrar l’olor. Vam haver de posar tovalloles xopades d’aigua sota la porta. Poc després el meu fill va començar amb un atac de tos”, assegura Carmen.

A ella, com a altres veïns afectats, el preocupa les conseqüències que els abocaments que es depuren en aquesta empresa i els gasos que arriben fins a la seua casa puguen suposar un perill per a la salut. “Tenim por que això algun dia puga afectar-nos als pulmons. Igual que en el seu moment s’utilitzava l’amiant i després es va demostrar el perill que comporta aquest material i les morts que ha provocat, no volem que la història es repetisca amb això”.