L’últim any ha sigut un temps d’excepcionalitat en tots els sentits. L’arribada d’una pandèmia canviava la vida tal com la teníem concebuda fins a aqueix moment. Davant aquesta tessitura, Creu Roja va apostar per reforçar els seus programes i intentar arribar a les persones que necessitaren algun dels recursos dels quals disposen. El balanç per a Ontinyent ha llançat un total de 2.917 persones ateses i un total de 3.600 intervencions, dins del pla Creu Roja Respon. Són tan sols números, però darrere de cadascun d’ells hi ha persones, històries personals que han pogut ser més suportables amb l’ajuda de la solidaritat. La xifra global de 2020 és d’un total de 7.705 persones ateses i 14.864 intervencions.
Atenció a les persones més vulnerables
El ventall de col·lectius socials als quals ha arribat Creu Roja a Ontinyent durant l’últim any és ampli. D’una forma detallada, s’han atés 204 persones refugiades, amb un total de 16 intervencions donant resposta integral a les seues necessitats, des d’una perspectiva de desenvolupament humà i comunitari; 61 persones amb diversitat funcional i 7.492 atencions, promocionant el desenvolupament d’accions amb especial atenció a persones amb dificultats per a la seua integració social; 58 dones en dificultat social i 284 atencions, amb actuacions especialitzades en les necessitats de les dones en situació de dificultat social i/o víctimes de la violència masclista; els majors també han necessitat atenció, un total de 208 i 502 intervencions, en aquest cas, actuant enfront de la soledat no desitjada i l’aïllament involuntari promocionant l’envelliment actiu; un altre col·lectiu on s’ha posat el focus ha sigut en les persones en extrema vulnerabilitat, amb un total de 1.464 persones ateses i 1.772 intervencions, assistint-los de manera integral, insistint en la inclusió social, ajudant a cobrir necessitats bàsiques, fomentant les capacitats i aportant labors d’acompanyament i mediació; i persones immigrants, amb un total de 139 persones i 165 intervencions, oferint cobertura a les necessitats bàsiques, reconeixement mèdic i assessorament legal, entre altres.
Àrees d’actuació d’aquesta ONG en la societat
Més de 7.000 persones s’han beneficiat dels serveis de Creu Roja en l’últim exercici. Si s’atenen les diferents àrees, encapçala la llista numèricament el pla Creu Roja Respon, com s’ha esmentat, amb 2.917 persones ateses; li segueix intervenció social, amb 1.826 persones. En aquest programa s’intervé amb les persones que es troben en risc de pobresa i exclusió oferint les oportunitats i recursos necessaris per a participar en la vida econòmica, social i cultural per a la millora de la seua qualitat de vida. En l’àrea de salut, amb 856 persones ateses, es persegueix promocionar la salut entre els col·lectius de risc, així com el treball per a la reducció de consum de drogues. En joventut, amb 477 persones. En el centre d’operacions i serveis digitals, 476 persones. En aquest àmbit s’ofereix atenció 24 hores dels diferents serveis que realitza la Institució. Tanquen la llista de serveis per àrees medi ambient, amb 97 persones ateses, sota el paraigua d’activitats amb un ferm compromís amb la sostenibilitat; educació, amb 42 persones ateses, treballant per a facilitar la inserció dels col·lectius vulnerables, i ocupació, amb 33 persones ateses, treballant en la cerca d’aliances amb empreses, la capacitació professional i inserció laboral i el suport a la creació d’empreses, tal com expliquen des de Creu Roja Ontinyent.
Acompanyament en processos d’inclusió
La Vall d’Albaida és una de les quals està inclosa dins del projecte d’Acompanyament en comarques. Aquesta iniciativa permet “ajudar a reduir les situacions de vulnerabilitat i exclusió social de poblacions amb baixa densitat de població, menys de 5.000 habitants, mitjançant la realització d’accions, assessorament i suport tècnic als Serveis Socials existents”. Dels 34 municipis que integren la comarca, un total de 30 han rebut ajuda de Creu Roja dins d’aquesta iniciativa, beneficiant a 419 persones. La participació ha sigut en cobertura de necessitats bàsiques a persones amb dificultat (52); persones majors i dependència (42); iniciativa contra la soledat (121); suport a les famílies (13); cerca d’implicació social (155) i assessorament tècnic (32).