Els Moros i Cristians d’Ontinyent, més prop de repartir la pólvora en un sol dia

“Ho hem aconseguit. El govern de l’Estat ha accedit a prolongar el temps de custòdia de la pólvora negra als pobles que celebren Moros i Cristians”. Aquestes eren les paraules del diputat de les Corts per Compromís, Jesús Pla, amb les quals anunciava la setmana passada la imminent modificació de la normativa que permetrà que el màxim de temps des que es reparteix la pólvora fins que es consumisca passe de les 72 hores actuals fins a les 96.

Segons l’anunci del diputat, la modificació de la normativa ja ha passat el tràmit d’exposició al públic i en poques setmanes estarà publicada oficialment en el BOE. Així, en el text del nou reglament s’estableix que “els participants actius podran emmagatzemar un màxim de 2 kg per a cada portador-tirador per acte, durant un període màxim de 96 hores des de l’inici del repartiment de pólvora fins a l’inici de l’últim acte d’arcabusseria associat a cada repartiment”. A més, excepcionalment i sempre amb un informe favorable de la Guàrdia Civil, “en aquelles poblacions que el transvasament i repartiment s’haja de realitzar amb un o diversos dies d’antelació als actes d’arcabusseria, per així exigir-ho la reglamentació del transport d’explosius, el còmput de les 96 hores es podrà iniciar en el dia i hora del començament del primer acte d’arcabusseria”.

Des de 2017, els festers d’Ontinyent han d’acudir en dues ocasions a Santa Anna o al poliesportiu (depenent de l’any) per a poder recollir la pólvora necessària per a participar en els actes d’arcabusseria: primer el dimecres de la Setmana Gran i després, de nou, el dilluns de les Ambaixades. Amb aquesta modificació de la normativa, la Societat de Festers podrà tornar a dur a terme el repartiment en una única jornada, fent, tal com el mateix document recull, més eficient aquest tràmit, “perquè suposa una reducció de càrregues administratives per als organitzadors, redundant en la seguretat ciutadana en reduir el nombre de transports d’explosius necessaris per a la celebració dels esdeveniments”.

Festers es manté prudent

Des de la Societat de Festers, el seu president, Vicent Pla, declaren “no saber absolutament res”, més enllà de l’anunci fet públic per Jesús Pla en les seues xarxes socials. “Cap dels municipis que conformen l’agrupació ‘Pobles de la pólvora‘ sap tampoc res sobre això”. En els últims dos anys la promesa de la modificació de la normativa ha estat moltes vegades sobre la taula, però mai ha arribat a concretar-se. Per això, Festers vol ser prudent abans de valorar aquest possible canvi.