La Fundació Caixa Ontinyent, a través del seu programa ‘Finança’t’, va encarregar a la Càtedra InnovatiOnt -patrocinada per l’Ajuntament d’Ontinyent, Caixa Ontinyent i ESET i codirigida per la Universitat de València i la d’Alacant-, un estudi per a conéixer el nivell de coneixements financers a la Vall d’Albaida. Per a això, els encarregats de dur-ho a terme, van entrevistar 597 valldalbaidins residents en poblacions de la comarca de més de 4.000 habitants. I els resultats ens mostren que en la Vall tenim pocs o molt pocs coneixements financers.
El professor del departament d’Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat d’Alacant, Joaquín Torres, ha sigut l’encarregat d’elaborar aquest informe i de desgranar-lo en la presentació d’aquest. Torres posava sobre la taula com “els valldalbaidins consideren que posseeixen un mateix nivell d’educació financera respecte a la mitjana de la Comunitat Valenciana i d’Espanya. Però la veritat és que la comarca es troba per baix, quant a coneixements reals”. Així, la mitjana d’encerts de preguntes sobre conceptes bàsics dels enquestats a la nostra comarca ha sigut del 45,7%, enfront del 51% que es registra en la Comunitat Valenciana i a Espanya. Torres subratllava que “el nivell de coneixements financers en la Comunitat i a Espanya ja estan per davall de la mitjana de la UE”.
Una altra de les dades que s’extrau de l’informe final de l’estudi és la preocupació que existeix entre els entrevistats pel futur. El 48% dels enquestats jubilats considera que “té una pensió suficient per a cobrir les seues despeses” però entre els no jubilats, “només un 15% considera que tindrà una pensió de jubilació suficient”. Però a pesar que el 64% no confia a poder viure de la seua jubilació en el futur, “només el 20% té contractat algun producte de previsió i el 41,6% ni el té, ni té previsió de contractar un”.