En el matí d’este dimarts 28 de març, l’Androna Multiespai, en l’Espai Lluís Vives de Dénia, ha estat testimoni de la trobada entre empreses que aposten pel territori valencià i els dotze mitjans de comunicació que integren l’Associació de la Premsa Comarcal Valenciana (APCV).
‘Arrels’ Fòrum d’Empreses Compromeses amb el Territori, inclòs dins del programa de la II edició del Dénia Festival de les Humanitats, ha estat organitzat per l’APCV, la Generalitat Valenciana i la Fundació Dénia Ciutat Creativa de la Gastronomia, patrocinat per les entitats valencianes Caixa Ontinyent, EnerHi i Balearia, els qui han tingut un protagonisme destacat en la jornada, i amb Rolser com a col·laborador.
Primera taula de la jornada a Dénia
Els encarregats d’iniciar a la trobada han estat Santiago Sanchis, president de l’APCV; Lydia del Canto, actual directora d’ESG de Balearia; Benito Mestre, president del Cercle Empresarial de la Marina Alta (CEDMA); i Pere Rostoll, director general de Relacions Informatives de la Generalitat Valenciana. Tots ells han mostrat el seu agraïment a les empreses participants i han compartit una mateixa reflexió: la importància que la premsa comarcal continua tenint hui dia com a element vertebrador. Així mateix, han animat que el treball de la premsa valenciana seguisca la seua tasca diària per a fer arribar als altres allò que succeeix en el territori valencià, malgrat el recent avanç de factors que poden dificultar el creixement d’esta premsa com és ara la digitalització. “Això li ha donat molta incertesa a la premsa local, però no oblidem que esta professió no la faran les màquines. Serem els periodistes els qui eixim al carrer i expliquem què passa”, ha apuntat Rostoll.
Seguidament, ha tingut lloc la taula de diàleg sobre ‘Empreses familiars i empreses de comunicació en el territori’ protagonitzat per Alejandro Escrivá, director de la Càtedra Empresa Familiar de la Universitat de València; i Ferran Belda, exdirector del Levante-EMV i impulsor de les delegacions comarcals; i moderat per Mariví Pardo, directora de Portada.info (Villena). En esta ocasió, la reflexió ha girat entorn de les empreses familiars que, d’acord amb les seues línies de treball i actuació, aposten per les zones on es mouen i la seua gent. Assumptes com la centralització dels mitjans, la capacitat d’estos per a discernir entre informació i publicitat i el vincle de les empreses familiars amb el seu entorn han posat el focus en la gran feina feta per empreses familiars i mitjans locals, però, sobretot, en el qual encara queda per fer.
La segona taula de diàleg del matí l’ha introduït i moderat Luis Peidro, director de El Nostre (Alcoi). Sota el nom de ‘El compromís amb el territori’, Vicent Ortiz, cap de Secretaria i Obra Social de Caixa Ontinyent, ha presentat les diferents vies a través de les quals esta única caixa d’estalvis valenciana treballa a favor del desenvolupament de la seua comunitat. D’igual manera, Josep Mascarell, director de RSC i Innovació de Baleària, ha articulat el seu discurs entorn del full de ruta de l’empresa naviliera: “complir i respectar els Drets Humans”. Així, ha defensat la importància de mantenir esta responsabilitat social corporativa “perquè això demostra la consciència de saber què significa una empresa”. Finalment, Benjamí Martínez, director de projectes de EnerHi, ha aprofitat el seu espai per a descriure la manera en la qual l’empresa de renovables treballa per a donar resposta a les tres grans necessitats de la societat actual: “el canvi climàtic, la sobirania energètica i equilibri territorial”. Així, Martínez s’ha sumat a este objectiu comú de compromís amb el territori.
Models perdurables en el temps
La tercera i última taula, moderada per Juanjo Clemente, director de Revista Poble (Vila-real), ha estat per a tres empreses amb més de 50 anys de vida cadascuna: Rolser, producció d’articles d’ús domèstic; Aquaclean Group, dedicat a la innovació tèxtil; i Unión Alcoyana, companyia d’assegurances. Aprofitant la seua àmplia trajectòria, amb el nom ‘Perdurabilitat i fidelitat d’un projecte empresarial’, Paquibel Serve, cap del departament de vendes de Rolser; Lola Vañó, directora de Recursos Humans, Seguretat i Salut en el Treball d’Aquaclean Group; i Enrique J. Rico, conseller delegat d’Unión Alcoyana; s’han convertit en l’exemple clar de com allargar i mantenir durant el temps este compromís social amb els treballadors i societat.
El matí de debat l’han tancat les paraules de Rafael Climent, conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, qui ha mostrat agraïment per la implicació de les empreses participants i els ha lliurat els respectius reconeixements a cadascuna de les empreses participants en el Fòrum.
Les empreses que han participat al Fòrum Arrels amb el conseller d’Economia Rafael Climent, l’alcalde de Dénia Vicent Grimalt i el president de l’Associació de la Premsa Comarcal Valenciana, Santiago Sanchis.