Empreses tèxtils preparen ERTES per la pujada del gas

El preu disparat de l’energia, principalment el gas, però també l’electricitat, està sent una garrotada per a la indústria. En el cas del sector tèxtil, el president de ATEVAL, José Serna, explica que “algunes empreses ja estan preparant ERTES, de manera preventiva, perquè no poden fer front a un cost tan elevat de l’energia”.

Una problemàtica que preocupa el sector i que afecta principalment” els acabats, ja que aquest tipus d’indústria que utilitza tintures, estampació o termo fixat, necessita una gran energia calorífica, que la proporciona el gas, per a la seua producció”.

En qualsevol cas, pels acabats “passen tots els productes tèxtils, perquè es tracta d’una cadena de valor, per aquest motiu aquesta situació repercutirà també en la resta de subsectors tèxtils”. Abans el gas era un factor de costos del 10%, però ara ha passat a ser del 30%, amb tot el que això implica. Davant aquesta tessitura “es pot reduir l’activitat econòmica i fins i tot pot haver-hi aturades d’activitat, encara que estem a l’inici de l’any i no se sap bé què passarà”, explica.

Segons José Serna, a la situació energètica se suma el preu dels nolis que han multiplicat el seu cost per 8 i per 10, de manera que si un contenidor anteriorment valia 1.000 euros, ha arribat a costar entre 12.000 i 14.000 euros; a més les matèries primeres han augmentat de preu entre un 25 i un 30%; de la mateixa manera el cost del transport s’ha incrementat tant el terrestre, com l’aeri, encara que el cas més flagrant ha estat el marítim. Un context desfavorable amb el qual la indústria ja està bregant.

El preu elevat escanya a la indústria

Segons les dades que ha facilitat la patronal, de gener a desembre el preu mitjà del gas ha pujat des dels 28,33€/MWh als 183€/MWh, la qual cosa suposa un augment del 600% respecte a 2020.

Els empresaris temen que “l’escanyament dels marges de benefici provocat per aquests preus en màxim històrics, i que en alguns casos han portat a fabricar a pèrdues, es prolongue en el temps i provoque parades de producció o fins i tot tancaments i fugides d’empreses, amb el cost que això suposaria en llocs de treball, estables i de qualitat, i en pèrdua de PIB industrial”, detallen des de la CEV, de la qual forma part ATEVAL.