En marxa 5 projectes d’autoconsum energètic en finques d’Ontinyent

La Comunitat Energètica Local d’Ontinyent ja ha posat en marxa 5 projectes d’autoconsum energètic col·lectiu en altres tantes finques de la ciutat. Els projectes es troben en diferents fases, a l’espera de la seua entrada en funcionament. D’aquestes, la primera que ja està a ple rendiment es una comunitat de veïns del carrer Martínez Valls que ja es troba autoconsumint els seus propis kilowats d’energia elèctrica des de principis del passat mes d’octubre. Els altres projectes avancen la seua tramitació i estan ubicats a l’Avinguda de l’Almaig, la de Daniel Gil, al barri de Sant Rafael i a la Cooperativa Vinícola.

A banda, n’hi ha altres 25 propostes que s’han presentat a petició de diferents edificis del casc urbà i que han mostrat el seu interés per adherir-se a la iniciativa de l’autoconsum energètic col·lectiu. Segons estima la Comunitat Energètica Local, la mitja d’estalvi del consum d’energia oscil·la entre el 40 i el 50%. A més, segons els projectes, el temps per amortitzar la inversió en les instal·lacions està entre els 4 i els 5 anys.

El canvi legislatiu recent que estén la possibilitat d’aprofitament de l’autoconsum col·lectiu de 500 metres fins a 2 kilòmetres ha servit per impulsar més el tema, encara que des de la CEL d´Ontinyent es treballa, més enllà de les conjuntures, amb criteris de creixement sostingut, atenent el caràcter social i de desenvolupament de l´economia local que té el projecte. De fet, la Comunitat Energètica Local s’ha incorporat, com a associació, al Consell Local de Medi Ambient d’Ontinyent i ja es preparen tallers i altres iniciatives didàctiques per informar la ciutadania.