Fer la compra de la setmana, omplir el dipòsit de gasolina o encendre la calefacció té una repercussió econòmica cada vegada més elevada en les nostres butxaques. I no és cap casualitat, la imparable pujada del preu de l’energia s’està deixant sentir en molts aspectes de la vida quotidiana dels consumidors. És per això que aquesta setmana el nostre equip d’audiovisuals ha sortit al carrer per a preguntar als nostres veïns en què han notat aquest increment.
“L’he notat sobretot en la fruita, la creïlla, la ceba, la carn i el peix. Al final una miqueta en tot. Si abans amb 100 euros tenia la compra de la setmana, ara ha de ser amb 150 euros”, apunta Maria Francés, veïna de la ciutat. En aquesta línia s’expressava una altra resident: “El peix està pels núvols, el llenguado ja està a 21,95 euros“. Ana Cabedo, també d’Ontinyent afegia: “Abans quan comprava la fruita i la verdura amb 25 euros ho tenien tot, ara necessite mínim 30 euros, sí que he notat la diferència”. I és que 2021 s’acomiadava amb uns preus un 6,7% més cars del que ho feien el desembre de 2020.
En aquest sentit, són diversos organismes el que s’han fet ressò d’aquest creixement a l’alça. L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) en un recent informe en el qual s’ha analitzat la variació del preu de 23 productes bàsics en els últims sis mesos, alertava de la pujada de viandes com la margarina o la pasta (+20%), així com la llet, els ous i la carn de vedella (+10%).
Increments que s’han fet patentes també per a aquells que venen el producte, com la fruiteria local ‘Pujades’ que ho ha notat sobretot amb l’albergínia, el pebre roig i les bajoquetes. Encara que no el seu els únics comestibles. “Algunes fruites exòtiques com les pinyes també s’han encarit per la pujada dels costs dels contenidors”, comentava Ana María, responsable de l’establiment. Uns altres com Maties Mira, pescater del mercat municipal, l’ha notat principalment en els costs de la llum. Segons explica, mantenir el producte fresc en els congeladors no costa el mateix en aquests moments que fa uns mesos. “És veritat que la gent continua acostant-se igual perquè hem de menjar, però no compren el mateix”, comentava.
Crisi dels preus de l’energia
Els experts assenyalen que l’actual crisi del preu de l’energia (gas natural i electricitat) és la responsable que en gran manera s’encarisquen la resta de productes, augmente la inflació i, per tant, disminuïsca el poder adquisitiu dels ciutadans. A més, indiquen que les interrupcions que encara persisteixen en la cadena global de subministraments, continuen produint escassetat de determinades matèries primeres. Fet que contribueix a incrementar en major mesura els costs de determinats articles, en un moment d’elevada demanda per part de les empreses.
Però sobretot on més s’ha notat la inflació en les últimes setmanes ha estat en els combustibles, que s’ha situat en 1,538 euros el litre en el cas de la gasolina, arribant a màxims històrics no registrats des de 2012. Dit d’una altra manera, omplir un dipòsit de 50 litres suposa al conductor desemborsar 76,90 euros. Els analistes vaticinen que aquesta tendència es mantindrà a l’alça si els preus de l’energia i el combustible segueixen en nivells elevats.