Ens Uneix i Vox impedeixen el debat de la moció de Compromís per crear refugis climàtics a Ontinyent

El grup municipal Compromís per Ontinyent ha denunciat que Ens Uneix i Vox van impedir aquest dijous, amb els seus vots en contra, la inclusió i debat en el Ple Municipal de la moció per la creació d’una xarxa de refugis climàtics a Ontinyent, presentada per la formació valencianista i ecologista. El portaveu i Cap de l’Oposició, Nico Calabuig, ha lamentat que el govern municipal i l’extrema dreta hagen votat conjuntament contra la inclusió d’una proposta urgent, orientada a protegir a la ciutadania, i especialment els sectors més vulnerables, davant els episodis de temperatures extremes. Calabuig ha remarcat que la proposta va ser presentada dins el termini i en la forma escaient, i no ha estat inclosa des del primer moment per la no convocatòria de la Junta de portaveus el dia habitual per part d’Alcaldia.

En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “tal com vam exposar ahir al Ple, la nostra moció recull actuacions d’aplicació immediata i altres a mitjà termini. La proposta tracta un tema d’absoluta actualitat, com demostren els casos d’hospitalització registrats a Ontinyent en els últims dies per colps de calor. Continuem sense entendre la negativa del partit de Jorge Rodríguez a debatre el punt, amb el suport de l’extrema dreta. Les opinions dels grups polítics sobre la idoneïtat o l’aplicació de les propostes de la nostra moció s’havien d’abordar en el debat de la mateixa moció, i no ser un argument per a descartar el punt en l’Ordre del dia”.

Calabuig ha destacat que “des d’Ens Uneix s’ha volgut deslegitimar la nostra proposta des del principi, afirmant que no es poden plantar arbres ara i, per tant, no és urgent aprovar-la. Resulta preocupant observar el poc temps que han dedicat a llegir detingudament la moció, ja que en el punt relatiu a la plantació d’arbrat parla d’un procés progressiu, no immediat. En canvi, altres propostes que podrien portar-se a terme ja, com la instal·lació de fonts d’aigua fresca, tendals que facen ombra, o cortines d’aigua vaporitzada, queden en un calaix per la negativa del partit del senyor Rodríguez”.

“Ahir ja vam demanar en el Ple més respecte per la tasca que juguem els partits de l’oposició, que també representem a la ciutadania i fem un treball tan digne com el del govern municipal. No només se’ns ha impedit debatre una moció, obstruint el nostre dret a la participació política, sinó que en els òrgans municipals se’ns ha interromput i finalitzat una sessió mentre parlàvem, com va fer la regidora Natalia Enguix en la passada Comissió d’Assumptes Interns. És molt greu, ja que les conseqüències de tractar malament a l’oposició les pateix la ciutadania, que veu com propostes en positiu són tombades sense arguments” ha assenyalat Nico Calabuig.

El portaveu ha remarcat que “continuarem treballant en aquesta i altres propostes per a la millora de la vida diària de les ontinyentines i ontinyentins, més encara en qüestions tan sensibles com el canvi climàtic. Agraïm el vot a favor de la inclusió de la moció que van fer el grup Socialista i el grup Partit Popular. Mentre el govern municipal votava de la mà de l’extrema dreta, els altres partits actuaven amb sentit comú”.

Compromís presenta diferents precs i preguntes al Ple

Durant la sessió plenària, el grup municipal Compromís per Ontinyent també va assenyalar diferents problemàtiques o necessitats de la ciutat, dins el punt de precs i preguntes. La regidora Helena Gandia va apuntar la necessitat d’instal·lar les plaques de prohibició d’accés de gossos a la Glorieta, tal com estaven abans de la reforma, per tal de garantir la salubritat i convivència en el parc. Per la seua banda, el regidor Gabriel Portero va incidir en els retards en el pagament de les subvencions de l’Ajuntament a entitats socials, culturals i d’altres àmbits, i va demanar solucions a aquesta situació, per evitar ofegar econòmicament a les entitats.

La regidora i portaveu adjunta, M. Àngels Moreno, va fer diferents consultes respecte al servei OntiBici, relatives a les reclamacions que es presenten anualment, la impossibilitat de fer seguiment del tràmit de reclamació una vegada presentat, o la manca de bicicletes o espais que es registra sovint en moltes estacions. La regidora també va sol·licitar que la modificació del Pla de Reforma Interior del Poble Nou, que es va aprovar al Ple, es puga debatre convenientment a la Comissió d’Assessorament de Patrimoni Històric-Artístic, òrgan consultiu en matèria de patrimoni. Moreno també va preguntar pels permisos per a celebrar el concert de Festes a l’aparcament de Paduana. Així mateix, va pregar que es done compliment a la voluntat popular expressada a ‘Ontinyent Participa’ en octubre de 2017, i que es desenvolupe definitivament un espai per a concerts i festivals en condicions òptimes.

Pel que fa al portaveu Nico Calabuig, va sol·licitar més respecte per la tasca de l’oposició, així com la inclusió de les accions immediates recollides a la moció, per tal que el govern municipal dote de fonts d’aigua fresca, tendals i cortines d’aigua vaporitzada diferents punts de la ciutat. Finalment, va reclamar una actuació urgent davant el risc d’enfonsament d’una casa de propietat municipal al carrer Callarís, al barri de la Vila, que està posant en perill el veïnat de la zona, i fa molts mesos que es troba en aquest estat.