Escalada de denúncies per violència de gènere a Ontinyent

Les denúncies per violència masclista en el partit judicial d’Ontinyent va en augment de manera progressiva. Les dades de la gràfica són il·lustratius sobre aquest tema: de les 122 denúncies que es van presentar l’any 2015, s’ha passat al de major registre de les mateixes l’any passat, amb 237. Encara que el present exercici no s’ha tancat, la dada que recull la gràfica correspon a la suma dels tres primers trimestres i llança un total de 179 denúncies.
Són més que les que es van registrar en el 2015 i quatre més que les que van arribar al jutjat núm. 3 d’Ontinyent l’any passat. Unes xifres que parlen per si soles.


179 denúncies en el 2020, fins a octubre

El present està sent un any diferent, marcat per la pandèmia del coronavirus i, especialment atípic, pel confinament que va coincidir amb la primavera. Aquest fet es pot veure reflectit en les estadístiques facilitades pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En elles s’observa que el primer trimestre de l’any va haver-hi 63 denúncies; els casos denunciats van baixar fins a 45 en el segon trimestre de l’any, coincidint amb el temps de confinament en les cases i han repuntat fins a 71, en el tercer trimestre de l’any que es donava a conéixer recentment.
Encara així, si se sumen totes les denúncies per delictes de violència contra la dona ascendeixen fins a 179, quatre més que l’any passat en el mateix període, amb el que les previsions apunten que es podria arribar al màxim històric en aquesta zona al tancament de 2020.

Més delictes que en trimestres anteriors

El tercer trimestre de l’any, de juliol a setembre, ha repuntat respecte als dos anteriors amb un total de 71 denúncies. D’una forma desglossada, 28 són delictes de lesions i maltractaments, segons l’article 153 del Codi Penal; 2 atenen l’article 173 i 18 al 148. Es completen amb 6 delictes contra la integritat moral, 2 contra la intimitat i dret a la mateixa imatge, 4 contra l’honor, 4 trencaments de penes i 7 trencaments de mesures.
Entre les mesures judicials de protecció i seguretat de les víctimes es troben 14 ordres d’allunyament; 14 prohibicions de comunicació; 1 suspensió de règim de visites, 1 prestació d’aliments, entre altres.

Major conscienciació ciutadana

Una de les lectures de la progressió creixent de denúncies de violència masclista és que va aparellada a una major conscienciació social sobre aquesta problemàtica i són més dones les que decideixen fer el pas i posar en coneixement de les autoritats judicials la seua situació de víctimes.
Moltes són les iniciatives públiques i col·lectives que estan tenint lloc a la ciutat per a visibilitzar cada vegada més aquesta problemàtica que està arrelada en la societat. Així, cada vegada més estan reforçant-se els serveis que es presten des d’Igualtat a l’Ajuntament d’Ontinyent.
A més, enguany ha nascut l’Escola Feminista, per a acostar a ponents de renom a la ciutadania i sensibilitzar sobre diversos aspectes de la Igualtat. El 25-N és més que una data en el calendari, ja que davant qualsevol agressió la ciutadania sale al carrer a condemnar als violadors i a fer costat a les víctimes. El cicle de Promoció d’Igualtat de Gènere que s’imparteix en l’IES Pou Clar d’Ontinyent, també està servint com a llavor social per a la reivindicació de la igualtat, així com col·lectius i associacions de ciutadanes que militen en la causa, com la Plataforma Feminista o l’Associació d’Ames de casa Tyrius, entre altres.