Escassegen els fogons en les ferreteries d’Ontinyent davant el temor a la ‘gran apagada’

L’escassetat d’energia i la pujada constant dels preus de l’electricitat han ocupat els titulars de les notícies en les últimes setmanes. En aquest sentit alguns governs es mostren preocupats per la possibilitat que es produïsca una gran apagada a Europa. Aquesta preocupació ha arribat fins al punt que alguns països han alertat directament als seus ciutadans, animant-los a proveir-se de subministraments com a veles, bateries o aliments en conserva, entre altres.

“La qüestió no és si hi haurà una gran apagada, sinó quan”. Aquestes paraules de Klaudia Tanner, ministra de Defensa d’Àustria, han ressonat amb força en els últims dies. Les estimacions?, que passe abans de 2025. I més enllà d’Europa, la Xina també ha demanat a la seua població que faça apilament d’aliments i productes de primera necessitat davant una possible urgència. Això sí, en aquesta ocasió no has especificat el motiu.

Però què pensa la gent d’Ontinyent?

L’equip de la nostra secció audiovisual ‘Ontinyent En Viu’ eixia aquesta setmana al carrer a parlar amb la ciutadania sobre aquesta qüestió. “Vull confiar que no passarà, però estan creant molta incertesa i la gent reacciona d’una forma una mica exagerada. Això pot generar problemes de proveïment i això és preocupant”, declara Maruja, una veïna del municipi. I no va gens desencaminada, ja que diversos establiments locals amb els quals ha pogut parlar aquest periòdic afirmen que si que han notat un increment important en la venda i la demanda de productes com a fogons de gas, cada vegada més difícils de trobar, però també d’uns altres com les llanternes.

“La gent s’ha tornat una mica boja buscant cuines portàtils i càmping gas per si en algun moment falla la llum poder cuinar”, explica Rafa Rubio, gerent d”Ontinyent Ferreteria’, qui admet que el dijous únicament li quedava una cuina portàtil, i que en els últims quinze dies ja s’han esgotat les dues últimes comandes que havien arribat a la botiga per a reposar l’estoc. El seu cas no és l’únic, altres establiments similars, com L’Alumini, també han vist incrementada la demanda d’aquests productes.

Estratègia de màrqueting

Així alguns han preferit ser previsors davant les informacions i han fet apilament de fogons i llanternes com compten des de les ferreteries, però generalment al carrer les veïnes i veïns d’Ontinyent estan convençuts que aquesta situació és pràcticament impossible. “No crec que això vaja a passar. El govern garanteix el subministrament i se suposa que no ha d’haver-hi cap problema”, confia Jerónimo
Però hi ha opinions per a tots els gustos i és que hi ha veïns que tenen molt clar que darrere de tot aquest rebombori hi ha molt de màrqueting. “Crec que ens estan espantant perquè comprem ja pensant per Nadal i altres coses. Però jo pense que no passarà res”, declara Rafa, un altre veí d’Ontinyent.

Possibilitat real o faula?

Malgrat això, són moltes les veus expertes que expliquen que la situació austríaca no és extrapolable a Espanya. El periodista Javier Ruiz, explicava aquesta setmana en Cadena SER que el nostre país “no està en risc de parada elèctrica general” i el catalogava d'”una faula”. Els arguments defensats són que Espanya produeix 107GW i consumeix 42GW en el seu pic màxim, per la qual cosa no hi hauria problemes de capacitat. Un altre dels motius seria la diversificació, ja que el mix energètic d’Espanya està compost per una desena de fonts diferents. I finalment, la situació seria diferent de la d’Àustria, ja que “Rússia no bloqueja el nostre flux energètic, ja que a nosaltres ens injecta el gas Algèria”.