Lorenzo Lamas va ser el “rey de la camas” per a Reig Marí.
Encara que coste explicar-lo per a tot aquell que no siga ‘boomer’, va haver un temps en què la publicitat més impactant no era cosa d’Instagram ni Tik-tok, ni tan sols Facebook o qualsevol altra plataforma que necessitara internet. Perquè va haver un temps, una manera de comunicar-se, en la qual les xarxes socials no existien i internet era un mer experiment militar.
En l’últim terç del segle passat, el gran altar en el qual s’oficiaven els ritus de la comunicació era la televisió. I a Espanya, fins a mitjan anys huitanta, només existien dues alternatives: la primera cadena i l’UHF (la segona). Amb tota la família plantada, devotament, davant l’altar del televisor que presidia tots els menjadors i sales d’estar, les audiències que s’aconseguien eren milionàries i l’impacte que s’aconseguia amb un anunci televisiu superava qualsevol previsió.
El sector tèxtil era conscient d’aquest poder i en plena època d’expansió de mercats, les grans marques van apostar decididament per aquest mitjà. Es van crear eslògans i espots audiovisuals que han quedat en la memòria de tota una generació d’espanyols.
Paduana
“En aquella època invertíem molt en publicitat, en tots els mitjans, però, sobretot, en cinema i televisió“, explica Patricio Simó, membre d’una saga familiar que va estar al capdavant de la major part de la història de Paduana. Encara es recorda aquell espot rodat en el desert en el qual uns tuaregs avançaven amb els seus camells per les dunes al crit de Paduana! Però, sobretot, per als annals del màrqueting queda un dels primers nuets femenins mostrats en la publicitat, sobretot en una època en la qual, després de la dictadura, culatejaven les últimes raneres de la censura.
Tant atrevit com efectiu, la imatge mostrava a una dona oriental nua, amb una manta pintada sobre el seu cos. “Mantas Paduana. Noches de confort”, campanyes de màrqueting brillants i reeixides que encara s’estudien en les facultats de Publicitat. Però la inversió en publicitat televisiva, en Paduana, ja havia arribat en la dècada anterior, en els 60. En blanc i negre, en Youtube continuen pul·lulant els espots primitius en els quals s’anunciava la manta Acrilán Paduana com a “suave y ligera, la más suave de las mantas”.
Eslògans
Aquesta associació de la marca amb el concepte: “Mantas Paduana. Noches de confort”, formava part d’un gran ventall d’eslògans vinculats a les nostres grans fàbriques tèxtils. Aquella generació de milions de teleespectadors seria capaç de repetir, durant anys, aquest i altres similars. “Mantas Mora. Son de abrigo”, “Mantas VS (Vidal i Sanz). Calor que no pesa”, “Manterol. Calor noble”. I no sols a Ontinyent, també a la comarca. “Reig Martí. El rei de las camas” (Albaida). “Rasilán. Noches de ensueño” (Bocairent).
Un cert aire masclista
Sempre resulta complicat analitzar, i menys jutjar, actes dels costums d’èpoques passades amb els codis dels quals disposem en l’actualitat. En el camp de la publicitat l’evolució ha estat constant i tornar a veure aquells anuncis desperten diverses mirades. La primera cap al llenguatge oral. Tot apunta cap a la calor, la suavitat, la comoditat, el benestar que produeixen uns productes com les mantes. Això era el que accentuaven tots els anuncis, en aquest mateix concepte competien totes les marques.
La segona mirada és, paradoxalment, la que entra primer, la visual. El que predominen són posades en escena on la dona és protagonista. Dones models. Dones que imprimiren bellesa i sensualitat al mateix producte. “Tots tenien un punt picant, un aire sexy. Hui serien titllats de masclistes. Impensables en l’actualitat”, reflexiona Patricio Simó, llicenciat en Ciències de la Informació.
Així, segurament, ara seria impossible trobar espots amb dues xiques a bord d’un llit, circulant pel centre de Madrid, insinuants i mostrant tant la seua alegria desbordant com els cobertors sobre les quals es recolzaven. O aquelles que, enfundades en mantes estampades, lluïen margalló i eren assetjades per cavallers massa ‘tocons’ i ‘besucons’ mentre la veu en off presentava la nova col·lecció de belleses i rematava amb la cançoneta “Mantas Mora… son de abrigo”.
Lorenzo Lamas
Sense desprendre’s d’aquest aire de machito si hi ha un anunci amb fortuna que va quedar en l’imaginari i en l’acudit popular aquest va ser “el rei de las camas”. La marca albaidense va donar en la diana en contractar l’actor Lorenzo Lamas, popular per la sèrie ‘Falcon Crest’ qui assegurava ser el rei dels llits a Amèrica perquè aquí aquest regnat corresponia a Reig Martí.