L’informe del jutge degà d’Ontinyent, Juan Manuel Gómez, recollit a la memòria anual del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana de 2023 és demolidor sobre la situació que es viu al partit judicial d’Ontinyent. Les mancances van des d’aspectes de personal, fins a les infraestructures i passant pels mitjans per exercir la seva feina. Tot plegat té una repercussió en l’embús de casos, que ja són més de 1.000 sense processar o el que és el mateix, repercuteixen a les víctimes de delictes.
Que cada jutjat estiga en una seu diferent no és l’única problemàtica. La radiografia judicial apunta un llistat llarguíssim de carències, entre les quals destaca “l’estat completament deplorable” del Jutjat nº1, “amb finestres de fusta que no tanquen correctament, amb tèrmits i amb risc de caiguda d’elements de la façana que van obligar a posar-hi una malla protectora, sense que se n’haja fet cap rehabilitació”.
Problemes d’humitats i elèctrics al número 2, amb pujades i baixades de tensió; limitacions d’espai al nº3, que l’obliguen a “peregrinar” a les sales dels altres jutjats per celebrar els judicis; el nº4 està en un baix sense finestres, sense pintar íntegrament fa almenys 5 anys; l’absència de sales d’espera per a públic i professionals que acudeixen als assenyalaments, cosa que els obliga a esperar al carrer; l’absència d’una sala específicament dirigida a la realització de videoconferències pel sistema Gesell, d’importància en el testimoniatge de menors de 14 anys, així com la instal·lació de paravents per a les declaracions de víctimes, sense que tinguin confrontació visual amb el detingut.
Per tot això, el magistrat-degà reitera “la conveniència de la creació d’un Jutjat núm. 5 o, alternativament, es procedisca a la comarcalització en matèria de violència sobre la dona”. D’aquesta manera, es rellevaria d’aquesta competència al tribunal núm. 3, “la qual cosa redundaria en el millor funcionament intern, redistribució de càrrega de treball entre tots els òrgans judicials sense necessitat de crear un nou jutjat”.
A la creació d’una nova seu i del jutjat núm. 5, s’hi afegeix una petició històrica: “es considera imprescindible l’establiment a Ontinyent d’una seu permanent de la Fiscalia, a fi d’agilitzar la tramitació de les causes penals, en particular les de Violència de Gènere, ja que ara la seu és a Alzira”. El magistrat-degà, recull el TSJCV, “es mostra escèptic sobre el fet que les seves consideracions siguin ateses”.