Festers manipularà la pólvora si la Llei d’Explosius no canvia

La Societat de Festers s’ha reunit amb representants de diferents poblacions de la Comunitat Valenciana en les quals se celebren festes de Moros i Cristians per a tractar el canvi de normativa que implica la nova Llei d’Explosius impulsada pel Govern d’Espanya.

En concret, en l’última reunió, celebrada a Ontinyent en la seu de Festers i en la qual també va prendre parteix la presidenta de la UNDEF, Pepa Prats, i l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, els assistents van tractar dos punts clau. D’una banda, el que afecta al transvasament de pólvora. “Fins ara en Festers repartíem directament la càrrega als festers i aquests s’encarregaven d’omplir la seua cantimplora per als actes de arcabusseria. Però si la normativa no canvia, a partir del pròxim any haurem de ser els membres de la Societatels els qui manipulem la pólvora i açò suposa un gran perill. Cal tenir en compte que la normativa proposa que es transvase la càrrega des dels bidons en els quals ve de fàbrica a les cantimplores directament, en el mateix moment del repartiment”, detalla Vicent Pla, secretari de la Societat de Festers.

En el cas d’Ontinyent, la recollida de pólvora “es realitza en ple mes d’agost, en l’esplanada de l’ermita de Santa Anna i les condicions climatològiques poden afectar negativament. A més del temps que perdríem, ja que repartim 500 kg de pólvora”.

Per aquest motiu, els municipis afectats per la nova normativa es van reunir fa un temps amb la Delegació del Govern a València per a exposar-li la seua preocupació. “Però la solució que ens van donar és que els festers lliuren les seues cantimplores a l’organització i que aquesta siga la que s’encarregue de portar-les a la fàbrica de pólvora per a emplenar-les i després retornar-les als seus propietaris. És una mesura inviable per la pèrdua de temps que suposa”, manifesta el secretari.

Una altra de les mesures que es van tractar en la reunió afecta als terminis permesos per a tenir la pólvora a casa. “La nova normativa estableix com a màxim 72 hores des que es reparteix la pólvora fins a que es consumeix. En el cas d’Ontinyent, aquesta mesura no ens afectaria ja que des de l’any passat venim efectuant dos repartiments: un el dimecres de la Setmana Gran, la pólvora de la qual s’utilitza el dissabte, i un altre el dilluns de les Ambaixades, per a aqueix mateix dia. Però si que hi ha poblacions que pel seu calendari d’actes no poden fer el repartiment en les 72 hores prèvies a l’acte”.

Des de Festers expliquen que la nova llei, aprovada a la fi de 2016, “està entrant en vigor de forma progressiva i tenim fins al 31 de desembre d’enguany per a acollir-nos al canvi. En les festes del 2017 seguim amb la normativa anterior i enguany encara no ho tenim decidit. En el mes de juny tramitem els permisos de la pólvora i, segons les experiències que ens arriben d’altres municipis que ja s’han acollit a la nova llei, seguirem amb l’antiga normativa o ens adaptarem a la nova”.