Per a consultar el mapa ‘Espais de Memòria’ de Joan Torró, cal tindre un compte en Google i accedir via ‘My Maps’.
Conèixer els espais que habitem i també les persones que han construït la societat que som és una de les pretensions de l’investigador Joan Torró, dins del període històric de la seua especialització: la II República. “Sembla interessant i constructiu incorporar, en polítiques de manteniment, recuperació i modificació del nostre patrimoni, la relació de les persones amb els espais que habitem. Es tractaria de tenir en consideració els aspectes històrics i socials d’un període del nostre passat recent com ho va ser la II República. Caldria diferenciar els anys de pau, els tres de guerra (in) civil, però també la dictadura franquista”, explica l’ontinyentí.
Amb aquesta pretensió Joan Torró està confeccionant una guia en Google Maps, que també es pot utilitzar com una ferramenta divulgativa de l’Ontinyent de 1931-1939, que proposa tres itineraris i un llistat de 24 ‘Espais de Memòria’, que és com ha denominat aquesta iniciativa viva, ja que encara està en construcció. Els espais amb interés d’aquesta etapa històrica estan indicats amb banderes de la República que inunden Google Maps de roig, groc i morat.
Els diferents espais que se situen al mapa de Joan Torró, inclouen, de vegades, links d’interés amb el tema que s’està divulgant, així com referències a obres i a estudiosos que han tractat una matèria en concret. L’autor fa una crida a contribuir a la memòria del nostre passat i no al desmemoriament, com ha passat “en molts dels espais modificats recentment en la nostra ciutat”. Tot i això, fa valdre que “també s’han creat espais de la memòria; recuperació de dos refugis i creació del memorial democràtic al cementeri d’Ontinyent, entre altres.
Certament, hi ha molts espais modificats o que es modificaran, que voluntàriament o involuntàriament, s’incorporaran al desmemoriament”, afegeix Torró.