Hi ha alguna manera de sopar i menjar segurs en Nadal?

La resposta és directa i ràpida: no. Almenys no existeix cap manera de fer-ho i gaudir del que significa l’esperit nadalenc de proximitat al voltant d’una taula. No si el que es desitja, com és natural, és ampliar el nombre de comensals més enllà dels cohabitants en una mateixa llar.

L’experiència del sopar del 24 i el menjar del 25 són, pràcticament, incompatibles amb una activitat segura dins dels paràmetres que s’indiquen per a evitar el contagi per COVID. Però, almenys, existeixen alguns detalls que poden minorar els riscos, sense excloure’ls al 100%.

Antígens

Difícil trobar-los en les farmàcies. En les últimes setmanes s’han anat esgotant les existències, però si es poden aconseguir seran un element que podrà atorgar una mica de tranquil·litat en la Nit de Pau. Per preu, rapidesa, comoditat i fiabilitat el més recomanable és sens dubte el test d’antígens. Òbviament, la PCR és més fiable, però el resultat triga hores i el preu és més elevat perquè cal acudir a un centre acreditat.

El recomanable és fer-lo hores abans d’acudir a l’esdeveniment (sopar del 24 o menjar del 25). No es recomana el test d’anticossos, el de la gota de sang, ja que no servirà per a saber si tenim Covid-19 o no abans d’acudir al sopar.

Aquesta mateixa setmana, el popular i polèmic Fernando Simón afirmava que tots tenim a casa un element per a reduir el risc dels contagis: les finestres. Recomanava celebrar l’àgape amb les finestres obertes i, si era necessari, tota la roba d’abric damunt. A més, sempre que la meteorologia ho permeta, si es pot exterior, opció més segura si som molts.

Mascaretes

L’ús és bastant complicat en la zona de confort, en els ambients que es consideren de seguretat, és a dir amb els familiars. A més d’un emprenyament i un distorsionador per a les tertúlies. Però, l’ús de les màscares (major sempre FPP2) pot gestionar-se amb la treva, únicament, en el moment d’ingerir els aliments. Fins ara, tal com s’ha revelat, ha estat l’eina més eficaç en aquesta llarga batalla que ja creua el seu segon Nadal.

Gel hidràulic

Per què no? A casa, en un esdeveniment familiar també pot utilitzar-se. De manera constant. En entrar a l’habitatge, entre plató i plat, abans de servir el menjar i beguda (millor si hi ha una sola persona responsabilitzada).

Els consells bàsics són de bastant sentit comú malgrat els inconvenients que puguen ocasionar i de la raresa d’aplicar-los entre els nostres coneguts i éssers afins. No obstant això, a les nostres mans està posar-li les coses més difícils al virus. Alguna cosa podem fer.

Distància de seguretat