Diumenge, 15 de desembre, el Cementeri municipal acollirà l’acte d’homenatge als 13 ontinyentins afusellats l’any 1939 per la dictadura franquista. Serà el mateix dia en què es compleixen 80 anys de la seua mort i, després de tant de temps i de tanta lluita per part dels seus familiars, aquests homes rebran un soterrament digne.
Així ho anunciava en roda de premsa la regidora i presidenta de la Comissió de la Memòria Democràtica, Sayo Gandia, qui manifestava que l’acte del dia 15 “serà íntim i es respectarà totalment la voluntat i intimitat dels familiars de les víctimes”. Si res canvia, l’homenatge començarà a les 12 hores, “encara que estem pendents de l’agenda d’alguns assistents, familiars que viuen fora o els antropòlegs que han treballat en l’exhumació i identificació dels cossos”. Malgrat celebrar-se en un espai públic, la voluntat de l’ajuntament és que el soterrament siga el més “respectuós possible”.
Amb aquest homenatge finalitza un procés llarg que va començar fa tres anys, amb l’exhumació dels nínxols 266 i 267 al Cementeri de la ciutat. Des d’aleshores, els antropòlegs forenses han treballat per a tractar d’identificar les 13 víctimes. Tot i això, sols s’ha pogut posar nom i cognoms a tres d’elles, els cossos de les altres deu han sigut individualitzats i descansaran al memorial creat per l’Ajuntament d’Ontinyent en record als qui van perdre la vida per defensar les seues idees.
Polèmica entre membres de la Comissió
Aprofitant la roda de premsa per a presentar l’acte del 15 de desembre, Sayo Gandia posava sobre la taula la polèmica sorgida la setmana passada, arran unes declaracions de Compromís per Ontinyent. La coalició nacionalista denunciava que en l’última reunió de la Comissió per la Memòria Democràtica, la seua presidenta va manifestar la seua “voluntat de posar fi a la comissió”. Una afirmació que ha sigut negada per Gandia qui assegura que “la Comissió continuarà treballant com sempre”.