Inicien els treballs a la fossa 127 de Paterna on hi ha ontinyentins

Setanta-nou anys després, els familiars dels afusellats al Cementeri de Paterna i soterrats a la fossa 127 tindran l’oportunitat de recuperar les restes dels seus éssers volguts. I entre ells, es troben alguns ontinyentins, segons han explicat des de la Diputació de València.

Aquesta entitat provincial és l’encarregada dels treballs d’exhumació i identificació en la fossa 127 que s’han iniciat aquesta setmana i on s’espera trobar les restes de 147 víctimes de la repressió franquista, naturals de diversos municipis de la província de València, com és el cas d’Ontinyent, Manises i Alzira, i de poblacions de Terol, Albacete o Badajoz. Els represaliats van ser afusellats els dies 13, 24 i 27 de juliol de 1940.

Aquests treballs els està portant a terme l’empresa Cavea Patrimonio Cultural i la seua arqueòloga responsable, Victoria Domínguez, ha manifestat que “l’objectiu és saber qui són aquestes persones, amb els seus noms i cognoms, per a poder assignar les restes al familiar que els està buscant”. Domínguez assenyalava la importància “d’un treball exhaustiu per aconseguir aquesta finalitat. Estarem excavant durant tres mesos i mig, i tenim un laboratori de campanya dins del cementeri perquè a mesura que extraiem les restes, pugam realitzar les mostres d’ADN”. L’arqueòloga ha explicat que “és important que el treball d’exhumació i l’estudi antropològic es facen al mateix temps i s’evite la contaminació de les restes”.