Joan Baldoví, diputat en el Congrés de Madrid, és una de les cares més conegudes de Compromís. Ara els focus estan posats sobre la seua persona sobre si pot succeir a Mónica Oltra després de la seua dimissió. En el partit, algunes veus demanen la seua candidatura a la Generalitat. A mitjan setmana passada, visitava, juntament amb altres perfils del partit, la ciutat d’Ontinyent per a reunir-se amb representants sindicals de l’Hospital d’Ontinyent i conéixer la situació del centre i del departament de salut. Aprofitant la seua visita a la capital de la Vall d’Albaida, el director d’aquest periòdic, Santiago Sanchis, li va realitzar una entrevista. Ací les principals claus.
Últimament, hi ha moltes reivindicacions entre els partits del Botànic. No creu que s’està fracturant la seua unitat?
“I, no obstant això, hem aprovat els pressupostos en temps i en forma durant set anys. Els governs de coalició tenen aquestes virtualitats. En aquest i en el de, per exemple Castella i Lleó on només fa sis mesos que governen i cada dia s’esmenen. Un govern de coalició implica visions diferents, però això no significa que tot tire endavant. Mire, és com en qualsevol matrimoni. Jo fa 44 anys que estic casat, hauré tingut discussions amb la meua dona!, però sempre hi ha un bé comú. Jo estic molt orgullós d’aquests 7 anys de govern. Posaré totes les meues forces per a repetir i que existisca un Botànic.3 i un govern progressista a Madrid”.
El que ha succeït amb Mónica Oltra, ha danyat la imatge de Compromís?
“Sobretot ha danyat a Mónica Oltra. Aquestes coses tenen un gran cost personal. En el seu cas s’han acarnissat amb crueltat polítics i periodistes. I, naturalment, ha agitat el nostre projecte. Però hem estat modèlics en la transició per a ocupar aquests llocs. I Mónica Oltra té plaça reservada. Ara iniciarem els nostres processos de primàries i esperem que arribe a temps, però no sabem quant duren els processos judicials”.
Fins llavors, li xiularan molt les oïdes amb la proposta perquè siga el candidat a la Generalitat?
“Com diem a Sueca ‘quan toque, regarem’. Personalment, a mi Compromís m’ha donat molt. Sobretot, ser alcalde del meu poble, que és el més gran que et pot passar en la vida. Però aquesta serà una decisió consensuada. No diré mai que no, no plantejaré cap problema si he de ser candidat a la Generalitat, si he de seguir a Madrid o si he de marxar a casa”.
En el cas de la Vall d’Albaida, el partit té més presència que mai amb alcaldia a Agullent, Albaida, Salem, Otos, Quatretonda, Benicolet, Fontanars… no obstant això, en les dues poblacions més grans, Ontinyent i l’Olleria, no es governa. Com es recupera aquest poder decisiu?
“Treballant. No hi ha fórmules màgiques. I en el cas d’Ontinyent, Nicolau Calabuig és la veritable oposició al govern de Jorge Rodríguez. No sols fiscalitza sinó que aporta solucions. Personalment, el vaig conéixer quan tenia 19 anys i vaig pensar: aquest xic és un crac. Crec que el poble sabrà recompensar el treball que està fent”.
Però per a tornar a ser decisiu i formar part del govern haurà de trencar-se una supermajoria absoluta sense precedents a Ontinyent.
“Això de Jorge Rodríguez és una anomalia dins de la democràcia que ve motivada per un procés molt dur que va haver de sofrir quan va arribar a ser president de la Diputació. Però les coses es normalitzaran. Les situacions emocionals no es poden prolongar en el temps”.
Alguns sectors, fins i tot des de postures nacionalistes de centredreta, li titllen de vendre molt barat el suport a Pedro Sánchez i no aconseguir un major finançament per als valencians.
“El problema del finançament valencià no es resol perquè el PSOE no vol. Però, en tot cas, que venc molt barat el nostre suport al seu govern? Quan manava la dreta les inversions en el territori valencià eren del 6%; ara, del 9,5%, més prop d’aquest 10% que ens correspon. El govern valencià pot materialitzar els seus pressupostos perquè li arriba els diners de Madrid. Per a aquestes comarques, per exemple, s’ha obtingut una inversió històrica de 150 milions d’euros per a la línia del tren Xàtiva-Alcoi. No crec que això es corresponga amb vendre barat el nostre suport. Jo no regale el vot. I faré el possible perquè continue un govern de progrés”.
Situació sanitària Ontinyent
Ha mantingut reunions amb els sindicats sobre la situació de la sanitat pública a Ontinyent. Les conclusions d’aquesta trobada apunten cap al govern de Madrid, per què?
“Bé, no sols Madrid, però des del govern central es poden facilitar mesures contra la falta de professionals. Nosaltres hem presentat al Congrés una Pregunta i una Proposició No de Llei perquè s’agiliten els processos de convalidació respecte a metges que venen de fora, perquè se suprimisca la taxa de reposició que és un obstacle i perquè es creen més places de MIR”.
Però les competències estan transferides, no és més lògic reclamar a la Generalitat? En tot cas es reclama a un govern del qual vostés formen part.
“És sa dir el que pensem. Sobretot perquè es pot millorar. Ens hem reunit amb alcaldes i regidors de la Vall d’Albaida i ens han traslladat les seues situacions que, en alguns casos, són insostenibles com a centres que estan perdent dies de consulta o guàrdies en les quals cal cridar a ambulàncies d’una altra comarca. Nosaltres el que demanem és que siga atractiu per als metges venir a Ontinyent, que s’oferisquen condicions perquè els metges vulguen venir i quedar-se”.
Tenen una arma que pot ser efectiva com el decret per a incentivar les places de difícil cobertura.
“S’ha d’agilitar. Demanem als nostres socis de govern que ho agiliten”.