Joan Torró Martínez, nou president de l’IEVA

L’ontinyentí Joan Torró Martínez és el nou president de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA). Membre des de fa molts anys d’aquesta entitat cultural, fa sis que va entrar en la junta com a vocal i ara ha fet el pas d’encapçalar aquest col·lectiu comarcal, agafant el testimoni del bocairentí, Josep Calatayud.

Funcionari municipal i investigador, Joan Torró ha tingut vincles amb la Universitat de València com a professor associat i afronta aquesta nova etapa on “es donarà continuïtat al treball fet fins ara, intentant vertebrar la comarca i fent arribar l’oferta cultural a totes les poblacions, especialment les més menudes, perquè tinguen accés a la cultura”.

Els principals reptes que té al davant l’IEVA són l’organització del V Congrés d’Estudis de la Vall d’Albaida i la celebració del 25 aniversari de l’entitat pròximament. “Estem organitzant la cinquena edició del congrés, que està previst que tinga lloc el 6 i el 7 de novembre, a Castelló de Rugat”, avança el president. Una cita que mantindrà l’estructura tradicional, incloent-hi ponències de temàtica oberta al voltant de la Vall d’Albaida.

Joan Torró ha destacat la faena del seu predecessor en el càrrec, així com el treball en equip de la junta de l’IEVA, que s’ha renovat, incorporant Salvador Soler a la secretaria i nomenant Elvira Boluda vicepresidenta, sumant-se en aquest lloc a Miquel Àngel Múrcia. Quant a les activitats, Joan Torró afirma: “Cal destacar que les conferències i presentacions de llibres han sigut profitoses, així com el bon resultat que està donant l’exposició Pas de dona, motiu pel qual estem valorant donant- li continuïtat”.

Aquesta mostra està formada per les biografies de dotze dones de la comarca i un text introductori i de justificació de l’exposició. La intenció quan va nàixer és que es poguera completar amb noves incorporacions, un plantejament que encara es manté viu. De fet, Joan Torró explica que “els instituts i les escoles ens l’estan demanant i ens agradaria fer una unitat didàctica de l’exposició i també un audiovisual que completara la divulgació d’aquestes biografies de dones”.

Unes altres de les línies de treball que s’ha marcat el nou president és incorporar gent jove a l’IEVA; així com aprofitar la presència de les noves tecnologies com a divulgació de l’entitat. Les iniciatives d’aquesta associació cultural continuen amb la seua dinàmica i una de les pròximes cites serà el lliurament del premi Fer Comarca, que enguany l’IEVA atorga al grup de música antiga Menestrils, en reconeixement a la seua llavor en favor de la cultura. El lliurament es farà coincidint amb el sopar anual de l’IEVA, que enguany serà el 28 de febrer, a Castelló de Rugat.

Així les coses, l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida enceta una nova etapa, de continuïtat i també de renovació, amb el primer president nascut a Ontinyent que té la voluntat prioritària de “vertebrar la comarca mitjançant la cultura”.