La ‘Bruja Avería’ va al taller per a renàixer

‘La Bruja Avería y los Electroduendes’ estan en molt bones mans, les de l’escultor Juan Villa, especialista en la realització d’escultures, atrezzo, figures i decorats per a televisió, teatre o museus i nom vinculat de manera singular al programa ‘Cuarto Milenio’. La setmana passada es desplaçava fins a Albaida per a recollir en persona als titelles principals del programa televisiu ‘La Bola de Cristal’, que recuperarà i evitar-los un nou viatge a aquestes marionetes que recentment han canviat la seua residència de Miami, al MITA d’Albaida.

L’artista explicava el procés de restauració al qual se sotmetran aquests personatges que van marcar una època en TVE: “Els criteris que utilitzarem són els mateixos que els d’una restauració d’una pintura o una escultura. Afortunadament la base d’aquestes marionetes és el vinil, la qual cosa ha permés una bona conservació. La idea no és substituir cap element, sinó mantenir els originals. Es procedirà a una neteja en sec dels teixits, es podran arreglar també si presenten alguna deterioració; es pegaran pèls que estiguen solts… i la idea és retirar les capes superficials de pintura que hi haja en la cara, ja que en la televisió es maquilla constantment”.

La passió i dedicació que Juan Villa posa en els seus treballs es podia llegir entre línies quan parlava del que suposa per a ell recuperar a ‘la Bruja Avería i los Electroduendes: “És un moment històric. Aquestes marionetes han sigut molt significatives culturalment, fins i tot ambaixadores d’Espanya d’una època molt marcada i segur que seran un motor per al MITA, que és un museu fantàstic”.

L’emoció també s’apoderava de les paraules de la directora del MITA, Julia Rodríguez, així com de l’alcalde Josep Antoni Albert i del regidor de Cultura, Josep Manuel Jordá. Tots coincidien en la il·lusió de poder adquirir la col·lecció completa del creador de ‘la Bruja Avería’, Alejandro Milà, que consisteix en quinze marionetes, que s’aniran recuperant al llarg dels pròxims anys. “Aquesta era una de les condicions que posava la família de l’autor quan aquest va morir, que s’adquirira tota la col·lecció de marionetes que tenia”.

L’objectiu de l’alcalde del municipi és “nodrir al MITA de la història col·lectiva” i anunciava que si TVE no té previst fer un museu, a Albaida el MITA està disposat a acollir personatges mítics de la televisió. De fet un dels fitxatges que persegueixen des d’aquest museu internacional és el famós Espinete, que va marcar una època també com a principal atractiu del programa infantil ‘Barrio Sésamo’.

Amb tot, una labor continuada perquè el MITA i els seus fons museístics siguen un referent en la seua matèria i servisquen d’atracció per a tots aquells que veuen vida i espill de cultura en les marionetes, més enllà de les figures inertes que semblen ser a primera vista.