La Casa de la Cultura del Palau de Santa Bàrbara d’Ontinyent acollirà des d’aquest divendres 4 de febrer fins al 16 de març l’exposició “Dones i resistència. València, 1931-1939. Fotografies de Luis Vidal”. Una col·lecció de més de huitanta fotografies, acompanyada de cartells i documents de l’època, així com d’objectes personals del mateix Vidal, com les seues càmeres originals.
Les imatges del fotoperiodista (1900-1956), segona generació d’una estirp de fotògrafs i col·laborador del Mercantil Valencià o corresponsal d’ABC, El Rodo o l’Agència EFE, mostren una València republicana en efervescència. Davant de l’objectiu del fotògraf, desfilen encaixadores de taronja, cosidores d’uniformes, sanitàries o venedores de carrer, però també “tramvieres”, així com milicianes en el front.
L’exposició arriba a Ontinyent de la mà del consistori i la Universitat de València, institucions organitzadores de la mostra, que a través de les imatges preses pel fotoperiodista es visibilitza la vida quotidiana d’aqueixa època, posant el focus en el paper dona. Destaquen imatges com Dolores Ibárruri la Passionera a Terol, o a l’actriu Margarita Xirgu al costat de Federico García Lorca en el Teatre Principal, així com els hospitals de rereguarda i del front, els menjadors socials o les recollides de fons per a ajudar a Madrid, organitzades per l’Agrupació de Dones Antifeixistes.
L’acte de presentació ha tingut lloc aquest divendres en la mateixa Casa de Cultura. Fins allí s’ha desplaçat el net del fotògraf Luis Vidal Ayala, comissari de l’exposició, que ha estat acompanyat de la regidora d’Igualtat, Natàlia Enguix, Ester Alba vicerectora de Cultura i Deports de la Universitat de València, Sayo Gandia, regidora de Sostenibilitat i Àlex Borrell, regidor de Cultura.