La comunitat educativa d’Ontinyent ja ha escolaritzat a 8 alumnes ucraïnesos

Façana del col·legi la Pureza de María.

En les últimes setmanes s’han incorporat a les aules dels centres escolars d’Ontinyent un total de 8 xiquets i xiquetes procedents d’Ucraïna, segons han confirmat a aquest periòdic fonts municipals. Almenys tres col·legis de la ciutat han escolaritzat als nouvinguts, entre ells es troben el CEIP Carmelo Ripoll, la Pureza de María i la Concepción, on s’han escolaritzat la majoria dels menors. Aquests alumnes s’engloben en els més de 3.800 menors desplaçats des d’Ucraïna que han estat escolaritzats a les aules valencianes des de l’esclafit del conflicte, així ho confirmava aquest dijous el conseller d’Educació, Vicent Marzà, en la sessió de control de les Corts.

El col·legi la Concepción ja ha escolaritzat a 4 alumnes ucraïnesos (1 en infantil, 1 en primària i 2 en secundària). “Hi ha un professor de reforç que està introduint-los en l’idioma castellà. El departament de orientació també està treballant amb ells, així com la psicòloga de l’ajuntament que té experiència en l’alumnat estranger”, expliquen des de la direcció del centre. “Els alumnes de secundària dominen bastant la llengua anglesa, aleshores la estem utilitzant com a llengua vehicular per a comunicar-se amb ells, a més es recolzem amb alumnes que tenen coneixement de l’idioma que funcionen com companys d’acolliment, per tal de fer la rebuda més agradable”.

Des de la Pureza de María expliquen que en aquests moments compten amb un alumne en el curs de primer de Primària i que ja s’han posat “tots els recursos que tens al seu abast” per al benestar del alumne. “Hem posat mestres de reforç a les aules, principalment en les assignatures troncals, a més compta amb un portàtil per a poder comunicar-se simultàniament amb el professor, gràcies al traductor”, exposen.

La primera setmana va ser d’adaptació per a facilitar el procés de socialització amb la resta de companys. “Nosaltres estem apostant primer perquè s’adapte, la primera setmana es van fer molts jocs en totes les assignatures perquè socialitzarà i estiguera a gust amb els companys”. Normalment en la classe sol haver-hi dos mestres, ja que tal com matisen la inclusió s’ha de fer dins de l’aula amb la resta d’alumnes. Per a això han preparat tota mena de material amb “pictogrames que estan traduïts de l’ucraïnés al castellà i a l’anglés“, a més de comptar el suport dels professors d’anglés, que funcionen com a reforç, gràcies a que l’alumne té un coneixement mínim de la llengua.

“La pedagoga i el psicòleg estan molt pendents de veure com han reaccionat els companys, treballem en equip amb ells, ells entren a l’aula i veuen com està funcionant. Intentem que la inclusió es done el major possible amb tots els alumnes”, detallen.

Consellera compta amb un protocol específic

La Conselleria d’Educació ha elaborat un protocol específic d’acolliment a alumnes refugiats procedents d’Ucraïna. Es tracta d’un recurs educatiu dirigit al professorat per a preparar la rebuda i organitzar una resposta a les necessitats de l’alumnat que s’incorpora. El protocol especifica que, quan s’oferisca la informació per escrit, ha de ser “el més accessible possible”: simplificant la gramàtica (subjecte, verb i predicat); utilitzant facilitadors visuals, fotos, pictogrames…; així com aprofitant la tecnologia i els recursos digitals. Des de la Pureza de Maria van incorporant el protocol i les directius que arriben de Conselleria adaptant-ho a les necessitats individuals de l’alumne. “Ha arribat molt de material i informació, però hem de prioritzar la persona i veure les seues necessitats”, comenten.

D’altra banda, en el Carmelo Ripoll s’ha seguit un protocol similar, fins ara compten amb un alumne de segon de primària que va arribar la setmana passada. “En les escoles tenim un protocol per a nouvinguts així tenen coneixement de la llengua. En aquest cas el que hem fet és fer un programa d’adaptació i estem utilitzant una tauleta perquè puga entendre els coneixements. És fa un reforç en moments puntuals, entra el mestre a l’aula i li dona suport sobretot en la traducció.  És la manera que ells tinguen més normalitat”, expliquen des de la direcció del col·legi.