Ontinyent lliura els ‘Taulells de la Memòria’ als 18 valldalbaidins víctimes de l’Holocaust

Representants públics i familiars de les víctimes valldailbaidines de l’Holocaust nazi.

Ontinyent ha lliurat aquesta vesprada els 18 taulells de la Memòria que reten homenatge a aquells veïns de la Vall d’Albaida que van ser víctimes de l’Holocaust nazi. L’acte de reconeixement que s’engloba dins del projecte ‘Construint Memòria‘ de la Generalitat, ha tingut lloc a l’aula magna del campus universitari d’Ontinyent i ha comptat amb la presència de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez.

“Hui recordem la vergonya del país que va perpetrar aquell crim, però també la vergonya dels qui es van negar a creure que allò estava succeint fins que ja era massa tarda. Semblava inconcebible que en aquella Europa hereva de la Il·lustració el terror es fes l’amo”, ha descrit la consellera a l’inici de la seua intervenció.

L’acte ha comptat amb gran representació del consistori ontinyentí, el primer edil, Jorge Rodríguez ha aprofitat per a recordar l’acte d’homenatge que ja va tenir lloc en 2013, concretament en el cementiri de la ciutat, amb un monòlit en record a les víctimes de la comarca dels camps de concentració nazis. “Per a mi va ser una sorpresa que la ciutat d’Ontinyent acollirà tan bé aquest homenatge i que la gent entengués que no estàvem parlant de venjança o de ressuscitar antics rancors, estàvem parlant d’una cosa més senzilla, de justícia, una cosa en la qual tothom havia d’estar d’acord”, hi ha subratllat.

La regidora coordinadora de l’àrea de Memòria Democràtica d’Ontinyent, Sayo Gandia, que actuava com a mantenidora de l’acte organitzat per la Conselleria, subratllava la importància de la implicació de les administracions amb la implementació de polítiques públiques de memòria democràtica “que ha sigut i és, imprescindible per recuperar el respecte que es mereixen cadascuna de les víctimes i les seues famílies”, dedicant també especials paraules d’agraïment per al treball de la consellera Rosa Pérez. Igualment, feia valdre “el treball rigorós dels historiadors i estudiosos que ens han permés conéixer les biografies d’aquestes 18 persones”.

Durant l’acte de reconeixement han estat presents alt càrrecs de l’administració pública, alcaldes de diferents municipis i les famílies de les víctimes, que al costat dels primers han recollit els Taulells de la Memòria. Concretament, els homenatjats han estat Vicente Casanova (Agullent-Bocairent), Miguel Belda (Aielo de Malferit), José Moll (Aielo de Rugat), Bautista Navaro i Salvador Bataller (Castelló de Rugat), Virgili Torró (Fontanars dels Alforins); Rafael Donat, Vicente Gandia, José M. MartíVicente Sais, Francisco Santamaría, Rafael Torró Gonzalo Ureña (Ontinyent), Juan Bataller, Salvador Fayos i Eusebio Pimentel (la Pobla del Duc) i Bruno Cloquell (el Ràfol de Salem). L’últim homenatge ha estat per a Madrich Berliner Lufting, xiqueta nascuda en 1938 a Ontinyent i assassinada en el 1942 en el camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau.