La crisi energètica fa pujar la demanda de la manta i tèxtil de la llar

El sector tèxtil d’Ontinyent, i per extensió de la comarca industrial de Mariola, viu en una contradicció permanent pel que fa a la seua situació actual i perspectives econòmiques a curt termini. L’increment de la tarifa del gas i del consum elèctric han agreujat els costos en els darrers mesos. Tant que han portat a paralitzar algunes seccions productives a diferents empreses de la zona i a posar sobre la taula l’amenaça dels expedients de regulació d’ocupació.

Tot i això, aquest increment dels costos energètics en general ha tingut un altre efecte en el consum. Sobretot davant la perspectiva de l’arribada de l’hivern i la manera de combatre la baixada de temperatures sense que la factura domèstica es vegi afectada. El tèxtil per a la llar ha notat un lleuger increment de la demanda les últimes setmanes en previsió de l’arribada del fred. Aquest increment s’ha materialitzat en una venda més gran d’endredons, mantes i roba de llar en general, tal com expliquen font de l’Associació d’Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana.

Encara que no es disposa de xifres actualitzades que puguen fotografiar aquest repunt, alguns casos són significatius. Des de Textils Mora, una de les firmes tèxtils senyeres d’Ontinyent en la fabricació de mantes, es confirma aquest increment de la demanda entre finals de setembre i principis d’octubre. Aquest augment s’ha focalitzat en l’exportació cap a països àrabs fonamentalment (l’empresa situa en 85% el pes de la facturació internacional davant del mercat nacional). L’ús del tèxtil per a la llar es perfila com una alternativa davant de les calderes, radiadors i la calefacció elèctrica.

Tot i això, des de la pròpia empresa Textils Mora es matisa aquesta situació ja que la influència del clima està sent molt important. “La demanda s’ha paralitzat. Si el clima no canvia, i estem en una mena de primavera o en una prolongació de l’estiu, el comerç no es mou”, exposa Samuel Gramage, CEO de l’empresa.

Les previsions, malgrat aquest efecte col·lateral que han tingut l’increment dels costos energètics, no són molt favorables per als propers mesos. “En general el mercat està força aturat. S’ha alentit l’activitat sobretot a causa del conflicte bèl·lic”.

Tèxtils Mora SAL és una de les indústries emblemàtiques (hereva de la firma Mantas Mora) i que continua defensant el producte tradicional que va ser senyer durant dècades. “La manta ha evolucionat. Tot i que als països àrabs continua sent un element protagonista al dormitori, a Europa és auxiliar en aquesta estada. Però la manta de sofà, que fa 20 o 30 anys gairebé no existia, sí que té una gran demanda”, expliquen des de l’empresa.