Baix el títol “Preservem la vida”, la Diputació de València ha celebrat este matí una jornada tècnica a Llocnou de Sant Jeroni, en la qual ha reunit experts ambientals, tècnics municipals i representants públics de tota la província per a debatre sobre noves línies d’acció en la lluita contra els incendis forestals.
Quasi un centenar d’assistents han assistit a la reunió a l’auditori municipal, “un èxit de convocatòria sense precedents que llança un missatge claríssim: els nostres ajuntaments estan compromesos amb el medi ambient i la lluita contra el foc, i no els deixarem a soles: serem un exèrcit contra el foc”, afirma el diputat de Medi Ambient, Avelino Mascarell.
Durant la seua intervenció, Mascarell ha avançat “la imminent aprovació del decret que donarà llum verda als treballs de regeneració forestal en els municipis afectats per l’incendi de Montitxelvo, una vegada culminats els estudis tècnics per a optimitzar els resultats de les actuacions”.
Així mateix, el diputat de Medi Ambient ha explicat que “els nous temps exigixen noves solucions contra els incendis forestals” i ha avançat que “la Diputació està ja treballant per a fomentar l’aprofitament de la biomassa per la seua enorme projecció en la seua aplicació als treballs preventius”.
D’altra banda, Avelino Mascarell ha avançat que “el personal tècnic del Consorci de Bombers i de l’àrea de Medi Ambient estan estudiant línies d’acció noves com el disseny d’un projecte d’educació ambiental mitjançant accions de ludificació”.
“Tot això -ha conclòs Mascarell- juntament amb altres decisions operatives que ja hem posat en marxa, com la renovació dels vehicles de brigades forestals o l’ús de maquinària pessada en tasques de silvicultura, per al que formarem al personal amb l’objectiu de ser cada dia més eficaços”.
Per part seua, l’alcalde de Llocnou de Sant Jeroni, Ricard Igualde, ha incidit en què “partim d’una situació dramàtica, ja que l’incendi de novembre de l’any passat va arrasar amb la vegetació que estava creixent després del foc d’anys arrere en la mateixa zona, per la qual cosa ni queden pinyes ni llavors que ens facen confiar en una regeneració natural”, per a destacar a continuació que “durant els 13 anys d’alcaldia he sentit sempre a la Diputació al nostre costat, per la qual cosa en esta ocasió espere sentir-la de la mateixa manera”.
Intervencions tècniques
La jornada ha comptat amb quatre exposicions tècniques centrades en abordar la problemàtica dels incendis forestals des de diferents punts de vista.
Així, el tècnic forestal del Consorci Provincial de Bombers, Raúl Quílez, ha analitzat la influència del clima en l’estat de la vegetació i ha apostat per “la gestió del paisatge per a mitigar l’impacte dels incendis forestals en el nostre patrimoni natural”.
També ha intervingut el Cap de Servici de Medi Ambient de la Diputació, Ramón Bellido ha fet una “clara aposta per l’aprofitament de la biomassa com a energia de proximitat, com a element clau en la gestió forestal”, i ha fet un repàs del “valor ambiental dels boscos per a l’equilibri natural”.
La realitat administrativa en el sector ambiental també ha sigut objecte d’anàlisi, en este cas a càrrec de Cristina Martínez, cap de la secció jurídic administrativa del servici de Medi Ambient de la institució provincial, qui ha posat el focus en “les dificultats que genera la confluència de competències en el sector” i ha posat com a exemple “les zones d’interfície urbana forestal pel seu valor estratègic en la defensa del medi ambient i la seguretat de les persones”.
La intervenció de Juan Salvador Torres, Secretari General d’AVA-ASAJA, s’ha centrat en l’estreta relació entre els àmbits agrari i forestal, com un assumpte clau a l’hora d’analitzar l’impacte dels incendis en la muntanya.
La jornada ha finalitzat amb un debat obert en el qual han participat alcaldes, alcaldesses, tècnics municipals, representants del sector empresarial i altres actors relacionats amb el sector forestal de la província.