La renovació dels estatuts es produeix a requeriment del Protectorat de Fundacions amb la finalitat d’adaptar els estatuts a la nova realitat legal de la mateixa fundació. Entre les motivacions que justifiquen aquests canvis es troba la necessitat d’actualitzar la seua composició després de la eixida del patronat de les Filles de la Caritat i de l‘entitat Caixa Ontinyent i l’eliminació de la figura de l’Administrador.
El patronat de la Fundació del Sant Hospital de la Beneficència -el màxim òrgan de gestió tant de la residència de persones majors com el col·legi La Milagrosa-, mantindrà en els nous estatuts una majoria de membres procedents a la societat civil d’Ontinyent.
El patronat comptarà amb 7 patrons, dos d’ells membres nats: l’alcalde d’Ontinyent i el rector de Santa Maria. Els dos patrons nats triaran per consens els 5 patrons electes: un regidor o regidora, un rector, dos professionals de la societat civil de reconegut prestigi i un representant de Càritas interparroquial.
Respecte al destí últim dels béns de la Fundació, en cas d’una hipotètica dissolució, haurà de comptar amb una majoria reforçada de dos terços dels membres del patronat de la fundació. D’aquesta manera, qualsevol proposta per a ser aprovada haurà d’estar secundada per 5 vots a favor dels 7 membres que conformen el patronat.
Des del Patronat de la Fundació del Sant Hospital han llançat un missatge de “tranquil·litat i assossec a les famílies” que confien l’educació dels seus fills i filles en el col·legi La Milagrosa, i que segons denuncien “desafortunadament han estat sotmeses a unes informacions tendencioses, interessades, quan no radicalment falses, la finalitat última de les quals no aconseguim comprendre”. A més, volen mostrar “tot el seu suport al Plebán de Santa Maria, Don Melchor Seguí per les injúries i falsedats abocades sobre la seua persona”.
Al mateix temps, des del Patronat del Sant Hospital de Beneficència insisteixen en què “és rotundament fals que la continuïtat de la Milagrosa haja estat o estiga en risc, per la qual cosa lamentem profundament que hi haja hagut amb interessos espuris i difícilment explicables, que hagen tractact de desestabilitzar i tacar el bon nom d’un col·legi tan benvolgut per la població d’Ontinyent”. D’aquesta manera, el Patronat ha anunciat que celebrarà una reunió amb la comunitat educativa del mateix la setmana pròxima.
La Fundació del Sant Hospital té un concert amb la Conselleria d’Educació que garanteix el sosteniment del col·legi La Milagrosa, concert del qual manca la residència de persones majors, per la continuïtat de les quals està treballant-se intensament pels membres del Patronat.
La residència, que acull 40 persones internes i en la qual treballa una trentena de persones, manca de concert amb la Generalitat Valenciana perquè les instal·lacions no compleixen amb la normativa autonòmica d’accessibilitat, la qual cosa comporta importants pèrdues econòmiques anuals que són sufragades amb els propis fons de la fundació.
La concertació de places amb la Generalitat Valenciana, que garantiria la continuïtat de la residència, només serà possible amb un nou centre homologat. En aquest sentit, el Patronat va aprovar, en la seua sessió de l’1 de febrer, el conveni mitjançant el qual l’Ajuntament d’Ontinyent aportarà 800.000 euros per a finançar la construcció de la nova residència de persones majors.
El Patronat de la Fundació del Sant Hospital tornarà a reunir-se la setmana pròxima per a tancar la redacció definitiva dels nous estatuts i procedir a la seua aprovació per a afrontar amb plenes garanties els enormes reptes que té al davant.