La Generalitat aplica des de l’1 de febrer la reducció del 50% en abonaments i títols multiviatge als transports públics autonòmics

La Generalitat Valenciana aplica des de l’1 de febrer, la reducció del 50% en tots els abonaments i títols multiviatge dels transports autonòmics, fins al proper 31 de juliol.

Les persones usuàries poden beneficiar-se de manera directa, sense necessitat de realitzar cap tipus de tràmit o procés tècnic, d’aquests descomptes que afecten la targeta SUMA, TRAM de Castelló, Metrobús, Metrovalència, TRAM d’Alacant i autobusos interurbans.

Amb aquesta proposta la Generalitat Valenciana se suma a la mesura anunciada pel Govern dins del paquet anticrisi per fer front als efectes de la guerra a Ucraïna i que comprèn el finançament del 30% de descompte per a transports urbans i interurbans a aquelles comunitats autònomes i administracions locals que apliquin un 20% addicional, fins a arribar a un descompte total del 50%.

La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha explicat que “des del passat 1 de setembre ja s’estava aplicant un 30% de descompte que ja va oferir l’Estat en un primer decret i que, al seu torn, es va sumar a les mesures de reducció tarifària que la Generalitat ja havia aplicat de manera pionera mesos abans”.

“Ara, a aquest 30%, s’hi suma un altre 20% que assumeix la Generalitat fins a arribar a la rebaixa total d’un 50%, per la qual cosa aquesta mesura, juntament amb la gratuïtat per a menors de fins a 30 anys, beneficia de manera molt important totes les persones usuàries”, ha manifestat.

Aquesta reducció segueix la línia de foment de la mobilitat sostenible i el transport públic que estan impulsant la Generalitat i el Govern d’Espanya, i se suma a altres mesures ja vigents, com la pròrroga del transport públic gratuït per a joves de 30 anys o la gratuïtat dels abonaments de Renfe de rodalies, rodalies i mitja distància durant el 2023”, ha destacat Rebeca Torró.

Pel que fa a l’Abonament Temporal Jove Gratuït, del qual ja gaudeixen més de 250.000 persones usuàries, la gratuïtat seguirà vigent també fins al 31 de juliol del 2023, tal com va anunciar el president Ximo Puig recentment.

A més, també s’ha prorrogat, fins a aquesta mateixa data, la subvenció per part de la Generalitat del 50% del transport urbà per garantir la gratuïtat dels joves menors de 30 anys a tots aquells municipis que vulguin sumar-se a aquesta mesura.
La reducció del 50% s’aplica als títols de transport SUMA, que integren per primera vegada, en una sola targeta i amb el mateix preu, el transport públic de l’àrea metropolitana de València dels serveis de Metrovalencia, Metrobus, EMT i Renfe- Rodalies. Amb aquesta nova rebaixa els títols SUMA 10 redueixen el cost inicial de 8 a 4 euros per a una zona; de 12 a 6 euros a dues zones; i de tres zones de 20 a 10 euros. SUMA mensual passa a costar 17,15 euros per a una zona i 26,5 euros per a tres zones. A Metrovalencia la reducció del 50% s’incorpora a tots els títols TuiN i abonaments temporals. Als títols TuiN s’aplica directament el descompte del 50% sobre l’import carregat i se suma a la resta de reduccions, sent la recàrrega mínima establerta de cinc euros. El descompte addicional s’afegirà a les reduccions existents per a Tuin Jove, Família Acollidora i Família Nombrosa General i Especial.

Els títols mensuals Gent Major i Mobilitat per a tres zones passen a costar 4,85 euros. En el cas del títol Mobilitat Anual, s’ha previst reintegrar els imports corresponents per períodes quinzenals, coincidents amb el període bonificat, tant en targetes adquirides com de targetes en ús.

TRAM d’Alacant i TRAM de Castelló

Els títols propis del TRAM d’Alacant es redueixen novament, després de la modificació aplicada el juny de 2022. Amb aquest descompte addicional del 50% els preus són per al Bono 10 d’una zona, 4 euros; de dues zones, 6 euros i 10 euros de tres zones. El bo 30 d’una zona queda en 11,40 euros; 17,10 euros de dues zones i 28,5 euros per a tres zones.

El títol 24 hores s’ha fixat a 4 euros i els mensuals Gent Major i Mobilitat passen a costar 4,85 euros. En el cas d’aquests dos títols de periodicitat anual s’ha previst reintegrar els imports corresponents per períodes quinzenals, coincidents amb el període bonificat, tant en targetes adquirides com de targetes en ús.

A Castelló, el bo de 10 viatges passarà a costar 4,1 euros i el de 30 dies, 15 euros.