La Mostra Internacional de Titelles a la Vall d’Albaida torna al novembre amb propostes artístiques variades

Ahir, a les sis de la vesprada, es donaven cita en el Teatre Goya de l’Olleria les principals personalitats i representants del món de la cultura valenciana, a la presentació oficial de la 38a Mostra Internacional de Titelles a la Vall d’Albaida. Un festival de caràcter comarcal amb vocació internacional, que des del seu naixement el 1985, ha apostat per la dinamització cultural als municipis de la Vall d’Albaida, apropant grans companyies i espectacles a poblacions que, en moltes ocasions, no superen ni els 1.000 habitants. Una fita que es dona any rere any, gràcies a la unió de tots els àmbits de l’administració: local, comarcal, provincial, autonòmica i nacional.

Aquest certamen, el més antic de les arts escèniques valencianes, es presentava amb la presència de molts representants polítics i del món de la cultura.

L’alcalde de l’Olleria, Ramón Vidal, donava la benvinguda a tots els alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores, tècnics i tècniques culturals dels pobles participants de la 38a MIT. “L’Olleria està compromesa amb la Mostra Internacional de Titelles i aposta per la cultura en la seua màxima expressió, per apropar als nostres ciutadans i ciutadanes obres de primer nivell nacional i internacional”, va exposar l’alcalde.

Per la seua part, la directora artística de la MIT, Marisol Limiñana, va presentar les diferents companyies i espectacles de la programació d’aquest any, i destacava “les companyies andaluses, com ‘La Maquiné’, guanyadora del Premio Lorca 2022 de Teatro Andaluz i finalistes dels Premis Max durant moltes edicions, amb dos espectacles, el d’adults, “Estación Paraíso”, on veurem un treball magistral d’Elisa Ramos, i “Parade, el circo de los valientes” per a tota la família. També gaudirem de la companyia de Jaén ‘Ymedio Teatro’, amb el tan guardonat ECO, sense oblidar-nos de la presència de companyies valencianes i de l’anglesa ‘String Theatre’ amb l’espectacle ‘The Insect Circus’, entre moltes altres”.

El diputat de Cultura de la Diputació de València, Paco Teruel, destacava la importància d’oferir aquest tipus de propostes culturals a pobles menuts i, especialment, d’interior. “Aquesta Mostra Internacional de Titelles és un referent de la nostra província, i un gran orgull per a tots els valencians i valencianes”, remarcava el diputat provincial.

Sergio Arlandis, amb arrels al poble de Pinet i director general de Cultura de la Generalitat Valenciana, va apel·lar a la importància d’acudir als teatres i nodrir l’ànima “per a experimentar emocions i posar en pràctica l’empatia, gràcies a les històries que ens presenten els i les artistes titellaires, que representen la vida mateixa a través d’objectes i personatges ficticis, però amb una gran càrrega de realitat”.

Aquest acte de presentació també va comptar amb la presència de la presidenta del Consell Valencià de Cultura, Dolors Pedrós, que va posar de manifest la seua admiració per “aquest certamen, més que consolidat, que ha fet CULTURA en majúscules des d’una comarca d’interior, que pot estar més que orgullosa de tot el treball fet i tot el que ha aconseguit”, destacava la presidenta. Per la seua banda, Yolanda Sifres, representant del SARC, també va estar present i va donar suport un any més a la MIT.

Els i les assistents a l’acte van poder veure de nou el vídeo promocional del cartell i la imatge gràfica fet pel dissenyador de la 38a MIT, Álvaro Sanchis.

Per tancar l’acte de presentació, el president de la Mancomunitat, Alejandro Quilis, es va dirigir a l’equip que fa possible la Mostra, des de la seua directora, Marisol Limiñana, passant pel dissenyador Álvaro Sanchis, així com tot l’equip de tècnics i tècniques de la Mancomunitat, destacant la tasca de Marian Borrell. “trenta-vuit anys d’una Mostra Internacional de Titelles que va nàixer al meu poble, Albaida, i que he viscut com a xiquet i ara com a president de l’ens comarcal, sens dubte, un gran orgull i una gran responsabilitat que ostente amb molta il·lusió”, manifestava el president.

Per finalitzar, els i les assistents van gaudir d’un vi d’honor i una exposició de fotografies d’edicions passades de la Mostra, fetes pel tècnic de Cultura de l’Olleria, Víctor Albiñana.

Els pobles participants d’aquesta edició són Agullent, Albaida, Alfarrasí, Atzeneta d’Albaida, Bèlgida, Beniatjar, Benigànim, Bocairent, Castelló de Rugat, Fontanars dels Alforins, Llutxent, Montaverner, Montitxelvo, l’Olleria, Ontinyent, Otos, El Palomar, La Pobla del Duc, Quatretonda, El Ràfol de Salem i Salem.

La programació completa, així com els horaris, localitzacions i informació dels espectacles i companyies, es poden consultar de forma digital a la web https://mostratitelles.com/mit38/, així com a les xarxes socials de la MIT