La Policia Nacional es queda en Ontinyent

A principis d’enguany el subdelegat del Govern en la Comunitat Valenciana, José Roberto González Cachorro, ja tranquil·litzava de paraula a l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i li prometia que la comissaria de Policia Nacional es mantindrà a la ciutat. Però com les paraules van i vénen segons la direcció en la qual bufe cada vent, a cada moment, adquireix importància l’anunci aquest dijous en el Butlletí Oficial de la Província (BOP) pel qual queda sense efecte el pla que ja havia d’haver entrat en vigor el mes de juny i que plantejava una reordenació de les forces de seguretat.

Aquesta ordre procedeix a “anul·lar la resolució de la Delegació de Govern, de data 3 de gener de 2020, sobre delimitació territorial de competències de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat a la província de València” i fins i tot se subratlla que el que es decideix és “no sols posposar la data indicada, sinó acordar finalment l’anul·lació de les mesures inicialment previstes”.

EL PLA
Cal recordar que l’anterior delegat del Govern en la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, presentava a la fi de 2019 el nou mapa policial a la província de València en el qual es plantejava una remodelació i delimitació territorial de competències de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Segons aquest nou mapa, els termes municipals d’Ontinyent i Xàtiva quedarien compartits i la competència en el cas de la capital de la Vall d’Albaida correspondria a la Guàrdia Civil mentre que la capital de la Costera correspondria al Cos Nacional de Policia. Aquesta nova demarcació s’implantaria en un termini de cinc anys, per a adequar instal·lacions i plantilles. En la pràctica el nou pla projectava desmantellar la comissaria d’Ontinyent. 

Segons aquell projecte de la Delegació del Govern a partir de 2024, a Ontinyent la competència exclusiva de la seguretat a la ciutat i el disseminat seria únicament exercida per part de la Guàrdia Civil, amb una xifra d’efectius com a mínim equivalent a la de l’actual suma d’agents de Policia Nacional i Guàrdia Civil a la ciutat. A més s’establia que els serveis administratius vinculats a la Policia Nacional com l’expedició de DNI o passaports es mantindrien, mentre que l’atenció a la violència de gènere passaria a ser responsabilitat de la Benemèrita.

REACCIONS
El pla va sorprendre, primer a la mateixa comissaria d’Ontinyent que no havia sigut consultada ni informada prèviament. I, després, als representants municipals que van reaccionar en contra d’aquesta iniciativa.

Així en l’últim ple de l’any passat, el 26 de desembre de 2019, es va aprovar per unanimitat la sol·licitud de paralització d’aquesta nova distribució de les Forces de Seguretat de l’Estat proposada pel Ministeri d’Interior.