La Regidoria de Cementeri programa una exposició i una xarrada sobre la mort digna i les Voluntats Anticipades

La Regidoria de Cementeri de l’Ajuntament d’Ontinyent ha organitzat per a aquest mes d’abril activitats al voltant de la mort digna. Per una banda, s’ha programat una exposició fotogràfica titulada “Morir amb dignitat”, que es podrà visitar de l’11 al 26 d’abril al Centre Cultural Caixa Ontinyent (Carrer Gomis, número 3). Per altra banda, el dia de la inauguració de l’exposició, 11 d’abril, tindrà lloc una xarrada sobre la importància de fer el document de Voluntats Anticipades. La regidora de Cementeri, Helena Gandia, ha destacat la importància d’aquestes activitats per a conscienciar sobre el fet mateix de la mort, i la necessitat d’incorporar el dret a la mort digna en les nostres vides.

En paraules de la regidora de Cementeri, Helena Gandia, “és tot un plaer poder comptar amb l’exposició ‘Morir amb dignitat’ a Ontinyent. Aquesta iniciativa va nàixer com un concurs de fotografia, impulsat per la Universitat de València i l’Associació Dret a Morir Dignament (DMD) – Comunitat Valenciana. L’objectiu era treballar i visibilitzar el tema de la mort digna a partir de la creativitat i les instantànies de diferents fotògrafs i fotògrafes, principalment joves. D’aquesta manera es fa visible a través de l’art eixe component íntim i personal propi de la mort, a la vegada que es trenquen tabús i es crea consciència”.

“L’exposició ha estat des del principi de 2024 a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, i estarà a partir de maig a la Facultat de Psicologia. No obstant això, gràcies a les gestions que hem realitzat des de la regidoria, hem aconseguit que la mostra faça parada a Ontinyent durant quinze dies. Des del principi hem volgut treballar la mort d’una forma oberta i àmplia a la nostra regidoria, i aquesta activitat encaixa amb eixa visió”, ha explicat Gandia.

La regidora de Cementeri ha apuntat que “a més, per complementar i completar l’exposició, hem preparat una xarrada sobre la importància de fer el document de Voluntats Anticipades, que ens oferirà la presidenta de DMD – Comunitat Valenciana, María José Alemany. Serà el mateix 11 d’abril, a les 19.00 hores de la vesprada, també al Centre Cultural. La sessió permetrà apropar-se al document de Voluntats Anticipades, que permet establir quines són les decisions mèdiques que s’han de prendre sobre una persona, si en un moment futur no té capacitat de poder expressar-les. Ací intervenen qüestions com quins tractaments mèdics aplicar, o la donació d’òrgans, entre altres”.

Helena Gandia ha conclòs assenyalant que “el dret a la mort digna és un aspecte que s’obri pas en la nostra societat. Per això, des de la Regidoria de Cementeri de l’Ajuntament d’Ontinyent hem volgut contribuir al debat i la sensibilització a través d’aquestes activitats. Convidem a tota la ciutadania, de qualsevol edat, a apropar-se i participar en les accions programades, per tal de conéixer amb més profunditat aquest tema”.