Només han hagut de passar quatre anys perquè Ricardo J. Montés tornara a omplir el Centre Cultural Caixa Ontinyent per a presentar un nou treball. L’autor de El guardián del linaje torna a la càrrega, en aquesta ocasió amb la frenètica història de Don Rodrigo, l’últim rei visigot, i els 60 dies que van precedir a la batalla de Guadalete. Això és el que conta La última corona, una novel·la de més de 500 pàgines en les quals Montés uneix història i ficció.
Per a aquesta emocionant presentació, que tenia lloc el divendres passat, la filla de l’autor, Marta Montés era l’encarregada de fer de mestra de cerimònia. Visiblement emocionada, Marta explicava com ha vist créixer aquest nou projecte i la il·lusió i el treball que el seu pare ha posat en ell.
El següent a prendre la paraula era Vicent Pla, el president de la Societat de Festers, i és que cal no oblidar que La última corona naix dels versos que Cervino va escriure per a les Ambaixades. Per això aquests versos eren protagonistes indiscutibles de la nit, primer en boca de Pla i després del mateix Ricardo J. Montés. En la seua intervenció, el president de Festers no sols posava en context als allí presents, sinó que animava a tots ells a llegir aquesta novel·la, de la qual destacava el gran nivell d'”addicció” que crea.
A continuació era el torn de l’escriptor, que feia un repàs de tot el procés de documentació que ha comportat aquest treball literari. Entre els agraïments a totes les persones que han contribuït al fet que naïsquera La última corona, Montés ha recordat amb especial estima a Salustiano Gutiérrez, qui li va mostrar de primera mà la Laguna de la Janda, l’escenari de la batalla entre Rodrigo i Tarik, i que tristament va morir l’any passat.
Durant la presentació s’ha estrenat també un booktrailer, elaborat per Jordi Sempere, amb la música Creu d’Arsuf de José Rafael Pascual Vilaplana i les il·lustracions de Pau Vicente Belda. Ricardo J. Montés encara tenia preparada una altra sorpresa per a aquesta presentació i atorgava una novel·la i un obsequi a “aquells als quals està dedicada: Júlia, Álvaro, Leo i Lucca, els meus nets”, explica l’escriptor.
Un lliurament amb la qual l’autor ha volgut simbolitzar “que fins al moment la novel·la ha estat meua, però que a partir d’ara és d’ells i de tots els lectors“. En finalitzar l’acte, Montés firmava exemplars a tots els assistents que van decidir adquirir el llibre. La última corona forma ja part de l’obra de l’escriptor ontinyentí, i està a l’abast de tots en les llibreries de tota Espanya.
Una història amb la qual els lectors podran conéixer els orígens de la festa morocristiana i gaudir amb els fets que van poder ocórrer o no, en els 60 dies que van marcar el futur de la Península Ibèreica. De la mà de Don Rodrigo, Florinda, Tarik i la resta de personatges que han cobrat vida i sota la ploma d’aquest amant de la història, la literatura i la festa, La última corona arriba per a sumar una pàgina més a la crònica cultural d’Ontinyent.