La VII Setmana Pedagògica d’Ontinyent mostrarà “in situ” els projectes locals d’innovació pedagògica a les aules on es desenvolupen. El regidor d’Educació, Òscar Borrell, ha destacat l’interés del sistema “showeducating”, que empraran els centres educatius per a mostrar a la ciutadania com avancen els projectes: “mostrar els projectes innovadors és un motor de la setmana pedagògica per a promoure, visibilitzar i augmentar els projectes a Ontinyent. A la I Setmana pedagògica hi havia reconeguts a Ontinyent 4 projectes de centres innovadors, i en l’actualitat en tots els centres hi ha projectes reconeguts per la Generalitat Valenciana”, remarcava.
La setmana començarà dimarts 18 d’abril amb el reconeixement als millors expedients de rendiment acadèmic en Primària i dels 3 alumnes d’FP de la ciutat d’Ontinyent que hi ha optés el màxim expedient. A la vesprada la Setmana Pedagògica es mostra a la ciutat veïna d’Alcoi amb la presentació del que fou el llibre “Projectes pedagògics en la COVID19”, que recollia tots els projectes d’innovació educativa que es feren durant el confinament de la pandèmia i suspensió de la docència presencial en totes les comunitats educatives d’Ontinyent. Serà a les 19 h en la llibreria Detroit.
Dimecres 19 d’abril és el dia de la Mostra de Projectes i començarà de matí amb la presentació del projecte d’innovació de la CEE Vall Blanca anomenat “Ràdio Vall Blanca Ontinyent” que ha estat considerat entre els deu millors projectes d’innovació en la seua categoria. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, serà entrevistat eixe dia per parlar al voltant del projecte. A la vesprada cap a les 16:30 h hi haurà la mostra (showeducating) en el CEE Vall Blanca per conéixer el projecte de la Ràdio, Aprenentatge i Servei. Posteriorment cap a les 17:15 hores hi haurà un desplaçament al Col·legi Pureza de Maria per conéixer l’aula sensorial amb el docent premiat per Google Alejandro Soriano, i a les 18:00 hores en el CEIP Lluis Vives es veurà com avança un projecte sobre la lectura que fou dels primers projectes innovadors a Ontinyent.
Dijous 20 l’obra de teatre “L’abraçada dels cucs” amb Paula Llorens i Sergio Caballero es representarà per a tot l’alumnat de l’ESO en el saló d’actes de l’IES L’Estació, una obra que tracta la prevenció del suïcidi i el benestar emocional en les persones, nominada per a dos premis MAX. L’alumnat posteriorment treballarà amb una proposta pedagògica els continguts de l’obra. A la vesprada a les 18:30 hores a la Sala Gomis es farà el reconeixement a 15 mestres jubilades al curs 22-23. Posteriorment, hi haurà un diàleg de “dones de ciència i investigació”, ontinyentines que estan al capdavant de projectes d’investigació i innovació: Rosana Moriana, investigadora tecnològica, Susana Sanz, investigadora en drets humans, i Laura Cambra, investigadora en espais arquitectònics.
Divendres 21 es desenvoluparà La Fira de l’Estudiant des de les 9:00 hores en la Plaça la Concepció i el Museu Tèxtil de la CV, on es trobarà informació referent al nou mòdul del Tèxtil de l’IES Jaume I i un estand d’ATEVAL amb informació referida al món del tèxtil. Els centres d’FP d’Ontinyent presentaran els nous mòduls que prestaran en el curs 23-24, que porta a Ontinyent són el Màster d’FP de Robòtica i el superior del Tèxtil en l’IES Jaume I, el batxillerat general i el mòdul superior en el camp de la informàtica en l’IES L’Estació i els nous mòduls d’Infantil i Mediació comunicativa de l’IES Pou Clar. A més la Conselleria d’Educació formarà part de la Fira de l’Estudiant amb una mostra de l’FP de la comarca.
Per acabar la setmana es farà una activitat del programa “Ontinyent obert per obres” per a recórrer de la mà de les arquitectes i tècnics les obres del programa Edificant que s’estan portant a terme amb la participació dels equips directius i conéixer com els espais també formen part de les innovacions a les escoles començant a les 11:00 hores en el CEIP Bonavista.
La setmana pedagògica també tindrà activitats transversals educatives com el teatre col·loqui amb interns del centre penitenciari de Villena dimarts 18 d’abril; activitats intergeneracionals dimarts, dimecres i dijous als centres cívics; dimecres el premi Pablo Corbella i divendres a les 19 hores en la Sala Gomis els Premis Sambori “per continuar reivindicant el valencià, tal com es va fer en la Setmana Pedagògica del 1934”, assenyalava el regidor.
Òscar Borrell explicava que la VII setmana pedagògica i V Universitat de Primavera “segueix l’estel precisament de la Setmana Pedagògica de 1934, en la seu de l’actual Universitat de Primavera, per a la formació permanent del magisteri en la que van assistir mestres de tot l’estat recordant l’ideal d’escola moderna”. El regidor recordava que aquesta Setmana Pedagògica “serveix per a compartir espais i moments de formació, per a avançar en la innovació oberta per a tota la ciutadania com es va fer en les “Misiones Pedagógicas”, i retre tribut als qui lluitaren per millorar l’educació.