L’Arrel talla i decora els arbres invasors per a sanar i protegir boscos

Els boscos no només pinten de verd els paisatges; també són fonamentals per a la vida. En aquest punt resideix la importància del fet que estiguen sans, el que es tradueix en eliminar espècies que suposen un perill per a ells. En aquesta línia, la Colla Ecologista l’Arrel Ontinyent s’ha convertit en el salvavides dels boscos gràcies a la seua intervenció, la qual ha consistit en tallar els ‘Ailanthus altissima’, una espècie exòtica invasora que genera problemes mediambientals, ja que aquest arbre desplaça a les espècies autòctones. A més, també té conseqüències econòmiques, donat que acaba en els bancals.

Rere aquests dos vessants s’amaga la raó de per què és necessari eliminar-los. “Per això, hem decidit decorar-los i convertir-los en monstres, que és el que són per a l’ecosistema”, subratlla Ferran Gandia, membre de la Colla Ecologista l’Arrel. Aquesta espècie, amb una alta capacitat d’invasió, s’associa amb funcions ornamentals i amb l’activitat antròpica. “La podem trobar en l’estació de ferrocarril d’Ontinyent, ja que, fa 100 anys, no se sabia que les espècies exòtiques invasores suposaven conseqüències tan perilloses”, confessa Gandia.

En l’Arrel han comptat amb els millors aliats per a combatre l’enemic: els xiquets. Totes les activitats estan pensades per a deixar un buit, en el qual puguen cabre els més menuts i participar-hi. L’actuació de la Colla Ecologista va començar en el mes de maig. En juny, van fer una reforestació amb la col·laboració dels alumnes del col·legi La Milagrosa. Unes reforestacions realitzades amb espècies autòctones. Gandia explica que la fusta eliminada s’ha utilitzat per a fer petits aplecs que recrearen bancs, els quals serviren com a refugi per a insectes i mamífers menuts. Gandia exposa que la seua tasca no consisteix només en tallar els arbres periòdicament, sinó també en controlar els rebrots. “Aquesta espècie rebrota amb força, de manera que cal tallar-los fins que s’esgote el rizoma”, emfatitza. Així, el principal objectiu és que aquesta àrea funcione com un aparador dels treballs que realitza la Colla en matèria de restauració forestal i de protecció de la fauna. Aquesta actuació ha estat criticada per algunes persones. “Amb l’objectiu que la gent estiga informada d’allò que s’ha fet, s’exposaran uns cartells explicant-ho”, indica Gandia. No obstant això, assenyala que s’ha fet amb coneixement de l’Ajuntament d’Ontinyent.