Els menors s’inicien als 12 anys en el consum de cigarrets electrònics

La Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) celebra cada quatre anys una enquesta sobre el consum de drogues entre els adolescents de la Vall d’Albaida. Ara, fan públics els resultats de l’última d’aquestes, realitzada durant el curs 2021-2022 en tots els centres d’educació secundària de la comarca, un total de 15. Concretament, han estat 1.940 alumnes dels quatre cursos de l’ESO i els dos d’FP Bàsica. D’aquests, el 86,5% dels enquestats tenen entre 12 i 15 anys. Les conclusions d’aquest estudi serveixen a la UPCCA per a fer una imatge de la situació real de consum entre els joves i dissenyar una sèrie d’accions i campanyes de prevenció i conscienciació davant els adolescents, així com de sessions formatives per al professorat.

Un dels punts claus que tracta aquesta anàlisi és l’edat en la qual els adolescents tenen el seu primer contacte amb unes certes substàncies. Des de la UPCCA expliquen que no s’ha donat, en aquest sentit, una gran diferència entre les dades obtingudes en enquestes anteriors i la més recent. No per això és menys preocupant.

Així, l’edat mitjana d’inici del consum d’alcohol se situa en els 13 anys. Pel que fa al tabac, l’edat mitjana d’inici és una mica superior, als 13,8 anys. En aquest cas, només el 28,2% ha fumat un cigarret o li ha donat una calada a aquest. Però en els últims anys ha entrat en escena un nou element, el cigarret electrònic o vapeador. I és que ací, els adolescents que han provat el cigarret electrònic pugen al 33%, mentre que l’edat mitjana d’inici baixa als 12,8 anys. Els tècnics de la UPCCA recalquen que la normativa legal del cigarret electrònic és el mateix que el del tabac convencional i que la seva venda està prohibida a menors de 18 anys.

Una altra substància que ha volgut introduir la UPCCA en aquesta enquesta són les begudes energètiques. “Potser no són considerades una droga, però tenen un nivell de sucre molt elevat i cal tenir en compte també que el seu consum va lligat moltes vegades a la mescla d’aquestes begudes amb alcohol”. Així, el 72% dels joves de la Vall d’Albaida ha provat les begudes energètiques, sent els 12 anys l’edat mitjana d’inici.